Cum ar trebui sa arate noua taxa auto? Plus o intrebare retorica...

Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 13:03
1249 citiri
Cum ar trebui sa arate noua taxa auto? Plus o intrebare retorica...
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatile sustin ca lucreaza de zor la o formula pentru noua taxa auto, care ar putea fi stabilita pana la finalul anului. Deocamdata, situatia e la capitolul discutii si calcule (speram noi). Insa cum ar trebui sa arate acest bir ca sa aiba efectul scontat, anume incurajarea achizitiei de automobile noi si respectarea principiului "poluatorul plateste"?

In cadrul unei conferinte organizate la inceputul saptamanii, oficialii din Administratia Fondului de Mediu (AFM) au confirmat ca scoaterea timbrului de mediu a accelerat vanzarea masinilor foarte vechi.

Tocmai de aceea se ocupa de gasirea unei noi formule de calcul. "Trebuie sa vedem insa daca taxam o singura data pe durata de viata a vehiculului sau apelam la o taxa anuala. Sper sa ajungem la o masura fiscala care sa fie benefica pentru toata lumea. Impactul poluarii provenite de la autovehicule nu trebuie neglijat. Pana la finalul anului speram sa avem o varianta agreata de toti cei implicati pentru o noua taxa de poluare", a spus Cornel Brezuica, seful AFM, in cadrul acestui eveniment.

De asemenea, e posibil si ca impozitul pentru masini sa sufere modificari.

"Este limpede ca trebuie schimbat modul de calcul al impozitarii vehiculelor. Astfel vom aduce si bani in plus la bugetele locale. Noi avem in vedere sa tinem cont inclusiv de gradul de poluare si sper sa ajungem la un sistem usor de aplicat de primarii. Noi incurajam achizitia de masini nepoluante.

Un nou mod de impozitare este aplicabil cel mai devreme la 1 ianuarie 2019", a spus Gheorghe Marinescu, sef serviciu impozite si taxe locale in Ministerul Finantelor Publice.

O posibila solutie

O taxa auto trebuie sa aiba dublu rol: sa stimuleze achizitia de masini noi si sa respecte principiul "poluatorul plateste". Numai ca Romania nu a reusit sa gaseasca o formula "magica" (adica sa functioneze), caci toate taxele auto impuse pana acum, inclusiv cea mai recenta - timbrul de mediu -, au incalcat intr-un fel sau altul principiile europene, asa ca fac subiectul restituirii.

Romulus Oprica, Ph.D., Senior Researcher & Managing Partner la BrandBerry, a precizat pentru Ziare.com ca autoritatile au intuit corect ca Romania are o problema majora cu varsta parcului auto, iar taxa de mediu (de prima inmatriculare) este prezentata ca fiind un panaceu al acestei probleme.

Cu toate acestea, daca va fi impusa din nou, chiar si sub alta forma decat pana acum, nu va avea viata lunga si nu va fi primita bine de soferi.

"Realitatea din... citeste mai departe despre "Cum ar trebui sa arate noua taxa auto? Plus o intrebare retorica..." pe Ziare.com

#noua taxa auto, #formula noua taxa auto, #taxa auto , #Stiri Taxe si impozite