Cum a ajuns Grindeanu sa se laude cu cresterile de incasari din TVA: Amana rambursarile si pune firmele in dificultate

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 09:08
2540 citiri
Cum a ajuns Grindeanu sa se laude cu cresterile de incasari din TVA: Amana rambursarile si pune firmele in dificultate
Foto: Arhiva Ziare.com

Cifrele optimiste anuntate de premierul Sorin Grindeanu in materie de crestere a colectarii TVA par sa se bazeze pe un "imprumut" fortat al statului de la companii.

Datele anuntate de premier, coroborate cu fenomenele din spatele cifrelor optimiste, arata ca lucrurile stau nu mai bine, ci chiar mult mai rau decat se estima.

Astfel, premierul anunta o crestere spectaculoasa a colectarii TVA in martie, cu un plus de 8,2% fata de aceeasi luna din 2016. De asemenea, a raportat o crestere a colectarii si pe luna februarie - e drept, mai modesta, cu 2,5% fata de luna similara din anul trecut.

Cresterile anuntate au, insa, in spate o realitate crunta, potrivit Curs de Guvernare: amanarea la rambursarile catre companii a TVA (in special catre exportatori) s-a intors in economie, astfel ca asa numita crestere a gradului de colectare se bazeaza, de fapt, pe infiintarea datoriilor la TVA ale statului catre economie si pe punerea in dificultate a firmelor.

Potrivit datelor obtinute de Curs de Guvernare din zona Ministerului de Finante, in luna ianuarie a acestui an, statul a rambursat TVA de circa 1,2 miliarde de lei - inregistrand o problema a gradului de colectare.

Situatia s-a "redresat", insa, in lunile februarie si martie - desi statul a incasat in aceste luni mai putin: 0,918 miliarde in februarie, respectiv 0,730 in martie.

Citeste si Fiscul isi revine dupa socul din ianuarie: In februarie, a colectat mai mult ca-n 2016

De unde, atunci, "cresterea gradului de colectare a TVA"?

Din neplata rambursarilor de TVA in cele 2 luni in care, desi colectarea a scazut, "gradul de colectare" a crescut.

Aceleasi date obtinute de Curs de Guvernare arata ca in luna februarie statul a rambursat TVA cu 32% mai putin decat in 2016, iar in luna martie, cu 43% mai putin decat aceeasi luna din anul trecut.

Toate aceste sume vor trebui platite in viitor, atunci cand va fi o problema pentru Guvern sa mai scoata la vopsea gradul de colectare, atunci cand va avea de rambursat si ceea ce a amanat in lunile februarie si martie. La care se vor adauga problemele create companiilor de aceste amanari. ...citeste mai departe despre "Cum a ajuns Grindeanu sa se laude cu cresterile de incasari din TVA: Amana rambursarile si pune firmele in dificultate" pe Ziare.com

#Grindeanu ramburasari TVA, #Grindeanu colectare TVA, #ANAF colectare TVA , #Stiri Taxe si impozite