Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Crin Antonescu este impotriva supraimpozitarii veniturilor de peste 1.000 de euro

Crin Antonescu este impotriva supraimpozitarii veniturilor de peste 1.000 de euro


Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti, la finalul sedintei USL, ca PNL se opune "categoric" introducerii unei taxe de solidaritate de 10%, sustinuta de premierul Victor Ponta, precizand ca eventualele venituri la bugetul de stat nu sunt semnificative.

Antonescu a fost intrebat cum vede propunerea premierului Victor Ponta pentru introducerea unei taxe de solidaritate de 10% pentru bugetarii cu venituri peste 1.000 de euro.

"PNL se opune categoric oricarei supraimpozitari sau cresteri de fiscalitate si datorita atasamentului sau la principiul cotei unice, si mai ales pentru ca unul din angajamentele majore ale USL, la care tinem toti in aceeasi masura, liberali sau social-democrati, este acela ca nu vor creste taxele si impozitele. In aceasta privinta, pozitiile sunt clare si, repet, solutiile nu pot veni nici pentru rectificarea bugetara, nici pentru toate celelalte nevoi publice foarte mari, ce-i drept, dar nu pot veni din sume care nu sunt semnificative si care s-ar obtine dintr-o taxare a veniturilor mai mari de 1.000 de euro si asa mai departe. Si in plan simbolic, dar si in plan practic nu putem sa acceptam o asemenea formula pentru ca, repet, nu rezolva - pe de o parte incalca angajamentele electorale, pe de alta parte nu rezolva problema bugetara. Trebuie luate masuri de fond, care sa poata stimula cu adevarat aparitia locurilor de munca si, implicit, incasarile la buget", a afirmat Antonescu.

In ceea ce priveste impactul unei astfel de taxe de solidaritate, liderul PNL a precizat ca oricare cifra luata in calcul nu justifica aplicarea acestei masuri.

"Exista calcule diferite, dar esential este ca, indiferent ce cifra am lua, oricare dintre cifre am lua, niciuna nu reprezinta o suplimentare semnificativa a bugetului, ceva care sa acopere niste necesitati semnificative din acest buget", a sustinut Antonescu.

El a mai mentionat ca "nevoile de la rectificare (bugetara, n.r.) nu pot fi oricum acoperite de introducerea unei asemenea taxe".

Premierul Victor Ponta si-a prezentat luni si marti din nou intentia de a introduce o taxa de solidaritate pentru bugetarii care castiga peste 1.000 euro lunar, avansand insa de aceasta data un cuantum al taxei de 10%, nu de 16% ca in declaratiile publice din ultimul an.

Taxa de solidaritate de 10% pe salariile bugetarilor de peste 4.000 lei ar aduce venituri suplimentare de doar 10 milioane lei, iar, daca s-ar aplica pe toate salariile, inclusiv din zona privata, si pensiile peste 4.000 lei, suma ar ajunge la circa 200 milioane lei, afirma surse guvernamentale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1493 ori