Cresterea accizelor la tigari, eficienta pentru reducerea fumatului

Vineri, 30 Mai 2014, ora 13:42
2116 citiri
Cresterea accizelor la tigari, eficienta pentru reducerea fumatului

Agentia Nationala Antidrog (ANA) se alatura apelului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru cresterea accizelor la tutun cu ocazia Zilei Mondiale Fara Tutun (31 mai), masura care are rolul de prevenire a fumatului in randul tinerilor si de reducere a acestuia la nivelul persoanelor cu venituri mici.

"Cresterea accizelor determina o crestere a pretului la tutun cu 10% si o scadere a fumatului cu aproximativ 4% in tarile cu venituri mari si cu pana la 8% in tarile cu venituri mici si medii. In plus, cresterea accizelor la tutun este considerata a fi cea mai eficienta masura de control a tutunului, raportata la costuri. Raportul OMS din anul 2010 indica faptul ca o crestere cu 50% a taxelor si accizelor pe tutun va genera mai mult de 1,4 milioane de dolari, ca si fond de rezerva pentru 22 de tari cu venituri mici", precizeaza ANA intr-un comunicat.

Obiectivul general al OMS este de a contribui la protejarea generatiilor prezente si viitoare nu numai din punctul de vedere al consecintelor medicale, dar si al celor sociale, de mediu si economice datorate consumului de tutun, dar si fumatului pasiv.

Campania isi propune scumpirea tigarilor

Obiectivele specifice ale campaniei pentru anul 2014 sunt cresterea taxelor/accizelor la tutun de catre guverne, la un asa nivel incat sa aiba ca rezultat reducerea fumatului si sprijinirea guvernelor de catre ONG-uri in cresterea acestor taxe.

Conform unui studiu realizat de ANA in anul 2010, fumatul inregistreaza cel de-al doilea nivel al prevalentei consumului de droguri in populatia Romaniei, mai mult de jumatate dintre cei intervievati (56,9%) au fumat cel putin o data de-a lungul vietii.

In ultimele 30 de zile au declarat ca fumeaza o treime dintre subiecti (30,3% - in scadere fata de studiile anterioare: 36,5%, respectiv 33,7%), iar unul din patru (24,7%) ca a fumat zilnic. Comparativ cu studiile anterioare, la grupa de varsta 35 - 44 de ani se observa cea mai mare valoare pentru consumul de-a lungul vietii (63,4%).

Pentru cei intre 15 - 24 de ani continua scaderea prevalentei celor care au fumat cel putin o data de-a lungul vietii, iar pentru 25 - 34 de ani se inregistreaza, ca si in 2004 si 2007, cele mai mari valori pentru consumul recent (35,8%) si consumul actual (35,5%). Raportul intre populatia fumatoare de sex masculin si cea de sex feminin ramane de aproximativ 2:1.

Media varstei de debut pentru consumul de tutun are aceeasi tendinta: o scadere a pragului mediu de debut pentru generatia tanara (15 - 34 ani), in raport cu cea adulta (35 - 64 ani) si cu valoare mai mica pentru persoanele de sex masculin (in 2010 - 17,57 ani), fata de cele de sex feminin (in 2010-19,46 ani).

Pentru reducerea fumatului, ANA recomanda canalizarea curiozitatii prin informare cu privire la riscurile asociate consumului de tutun, promovarea educatiei prin valori si atitudini care denota respect si responsabilitate pentru sanatatea proprie sau promovarea alternativelor sanatoase de petrecere a timpului liber.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acciza tutun, #crestere pret tutun, #accize Guvern , #Stiri Taxe si impozite