Cresterea accizei la alcool a redus colectarea cu 20 de milioane de euro in 4 luni

Luni, 31 Martie 2014, ora 16:11
2495 citiri
Cresterea accizei la alcool a redus colectarea cu 20 de milioane de euro in 4 luni

Cresterea accizei la bauturi spirtoase pana la 1.000 de euro pe hectolitru de alcool pur, de la 750 euro, incepand cu 1 septembrie 2013, a cauzat o scadere cu 20 de milioane de euro a colectarii, in perioada septembrie - decembrie 2013, fata de acelasi interval din 2012, afirma Asociatia Producatorilor de Bauturi Alcoolice "VINROM".

Efectul cresterii accizei a fost diminuarea imediata a productiei si vanzarilor legale, cu efect asupra colectarii.

Cresterea nivelului de fiscalizare la bauturi alcoolice a cauzat, in intregul an 2013, incasari mai mici din accize cu 180 milioane de euro.

"Masurile fiscale introduse in ultimii ani au condus la restrangerea puternica a productiei de bauturi alcoolice, la scaderea incasarilor bugetare cu sume importante si la orientarea consumatorilor inclusiv a celor din mediul urban catre bauturile obtinute in gospodariile individuale taranesti, bauturi care nu respecta normele de siguranta alimentara, au o calitate incerta, iar, datorita eludarii obligatiilor fiscale, au preturi mult mai mici fata de cele obtinute legal", spune VINROM.

Reprezentantii producatorilor de bauturi alcoolice atrag atentia ca nivelul actual de taxare a bauturilor alcoolice romanesti orienteaza comerciantii si consumatorii catre oferta de produse din tarile vecine.

"Cresterea micului trafic de frontiera si relaxarea conditiilor privitoare la trecerea frontierei cu tari vecine, precum Bulgaria, Moldova si Serbia, a incurajat optiunile de aprovizionare din tarile vecine. Productia legala acopera in mica parte consumul populatiei. Consumul oficial in Romania este de trei ori mai mic decat in Bulgaria - acolo unde nivelul de acciza este de numai 562 euro/hectolitru alcool pur, astfel incat suma incasata din accize in 2012 in Romania a fost de 91 milioane euro, fiind mai mica decat cea incasata in Bulgaria, de 95 milioane euro. Daca in Romania consumul legal/locuitor si cota de acciza ar fi aceleasi ca in Bulgaria, statul roman ar fi incasat in plus cu 156 milioane de euro pe an", se mentioneaza in comunicat.

La nivel national, circa 150 de mici producatori functioneaza legal

In contextul majorarii accizelor, a crescut puternic oferta de tuica si palinca obtinute in gospodariile taranesti, care nu sunt controlate din punct de vedere fiscal si al calitatii si sigurantei alimentare. In prezent, la nivel national numai circa 150 de mici producatori functioneaza legal, ceea ce reprezinta sub 1% din numarul total al producatorilor reali.

VINROM arata, de asemenea, ca, din cauza preturilor mari cauzate de fiscalitatea ridicata, a crescut interesul in procurarea bauturilor spirtoase din categoria whisky, vodca, gin din centrele comerciale din tarile vecine, iar, prin amploarea acestei concurente de la granita, este descurajata productia legala autohtona.

"Acciza minima la nivelul UE de 550 euro/hl alcool pur (Directiva Consiliului EEC Nr. 84/1992) a fost stabilita in functie de puterea de cumparare a consumatorilor din statele mai putin dezvoltate economic. Tinand cont de puterea de cumparare a consumatorilor din Romania, cresterea nivelului accizei la 1.000 euro/hl este nesustenabila avand un impact negativ dovedit asupra producatorilor si bugetului de stat", subliniaza Asociatia.

Potrivit acesteia, la piata bauturilor alcoolice intermediare - aperitive, vermuturi, bauturi pe baza de vin si alte bauturi alcoolice care contin si alcool de distilare, in general produse cu concentratie alcoolica intre 15 - 22 grade, acciza de 165 euro/hl produs, practicata in prezent in Romania, este una dintre cele mai mari in Europa, mult peste cotele existente in Bulgaria - 46 euro/hl, Cipru - 45 euro/hl, Spania - 55 euro/hl, Portugalia - 65 euro/hl, Croatia - 67 euro/hl, Italia - 68 euro/hl.

De la 1 iulie 2010, momentul cresterii cu 250% a accizei la bauturi intermediare, de la 65 euro/hl produs, la 165 euro/hl, productia s-a prabusit cu 97%. Statul roman pierde anual peste 100 milioane lei (aproximativ 25 milioane euro) din incasari din accize, la care se adauga TVA si alte taxe.

"Cererea este acoperita cu tuica si distilate cu tarie alcoolica mica obtinute in gospodariile individuale taranesti in special din sudul tarii, care ar putea fi concurate cu succes din punct de vedere al pretului de catre bauturile intermediare, daca nivelul accizei ar fi in jurul valorii de 55 - 65 euro/hl", se mai spune in comunicatul VINROM.

Asociatia mai arata ca mentinerea accizarii vinurilor spumante a condus la descurajarea consumatorilor si la scaderea an de an a productiei.

Bugetul incaseaza anual o suma nesemnificativa de doua milioane de euro din accize la vinurile spumante, iar in Uniunea Europeana sunt doar patru tari viticole care au acciza la vinurile spumante - Franta (o cota neglijabila), Germania, Ungaria si Romania.

"Dat fiind declinul accentuat al acestor sectoare economice din cauza cresterii fiscalizarii si impactul negativ asupra bugetului national cu peste 280 de milioane de euro/an din accize si TVA aferent valorii produselor, solicitam Guvernului Romaniei sa ia masuri in interesul statului roman pentru o fiscalizare adecvata a sectorului de productie si de comercializare a bauturilor alcoolice, in sensul corectarii masurilor de taxare care s-au dovedit eronate si au afectat negativ bugetul de stat si activitatea economica in domeniu, sprijinirii si stimularii mediului de afaceri din domeniul productiei si al comercializarii bauturilor alcoolice si asigurarea unui mediu concurential corect si competitiv pe piata nationala, dar si la extern, diversificarii si sustinerii ofertei legale de bauturi alcoolice prin care se asigura desfacerea produselor cu o calitate controlata si care respecta normele de siguranta alimentara", adauga VINROM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere acciza alcool, #acciza bauturi alcoolice, #productiei bauturi alcoolice , #Stiri Taxe si impozite