Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Contrabanda cu tigari a scazut in iulie la 11,8%

Contrabanda cu tigari a scazut in iulie la 11,8%


Piata neagra a tigaretelor a scazut in iulie la 11,8%, fata de 12,6% in mai, cea mai afectata regiune fiind, pentru prima data in ultimii ani, cea de Nord-Est, conform datelor companiei de cercetare Novel, citate de producatorii de profil.

"Pentru luna iulie, notam o scadere semnificativa in regiunile Nord-Vest si Sud-Vest. Pentru prima data in ultimii cinci ani, Nord-Est (26%) devine cea mai afectata regiune de comertul ilicit, urmata de regiunile Vest (24,4%) si Nord-Vest (13,5%). Din punct de vedere al provenientei, produsele cu timbru de Moldova si Ucraina raman la un nivel aproximativ similar lunii precedente, furnizand 23,2%, respectiv 22,8% din comertul ilicit.

Serbia continua tendinta de scadere si in luna iulie, pana la 8,9%. Pentru prima data in studiile pe care le realizam am introdus notiunea de 'Cheap Whites', prin care definim marci ieftine, care nu apartin marilor producatori si care sunt destinate pietei negre. Aceste asa numite 'Cheap Whites' detin cea mai mare pondere din piata neagra, si anume 34,9%" a declarat intr-un comunicat Marian Marcu, directorul Novel Research.

El a mentionat ca produsele inscriptionate "Duty Free" reprezinta 4,2% din comertul ilicit.

Astfel de magazine mai exista doar la granitele cu Serbia, Ucraina si Moldova, functionand in conditii strict reglementate.

"Exista insa si produse contrafacute, marcate <> pentru a parea legale, care ajung direct pe piata neagra, fara sa treaca prin shopuri", a mai spus Marcu.

Anul trecut producatorii de tigari au platit la bugetul de stat accize si taxe de peste trei miliarde de euro. Cele mai mari companii din domeniu de pe piata romaneasca sunt JTI, BAT si Philip Morris.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2244 ori