Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul Fiscal a avizat negativ "revolutia fiscala" a Guvernului: Ar face o gaura de 5,2 miliarde de lei in buget

Consiliul Fiscal a avizat negativ "revolutia fiscala" a Guvernului: Ar face o gaura de 5,2 miliarde de lei in buget
Consiliul Fiscal a avizat negativ, vineri, proiectul de ordonanta de urgenta prin care Guvernul Tudose vrea sa modifice Codul Fiscal.

Ca si avizul Consiliului Economic si Social (CES), tot negativ, avizul Consiliului Fiscal este consultativ, dar obligatoriu, adica trebuie sa existe, favorabil sau nevaforabil. Guvernul a amanat adoptarea ordonantei pana luni, in asteptarea avizului de la Consiliul Legislativ.

Citeste si:
Consiliul Economic si Social a dat aviz negativ pentru revolutia fiscala promovata de Guvernul TudoseGuvernul a amanat sedinta extraordinara in care urma sa aprobe controversatele modificari la Codul Fiscal
Opinia Consiliului fiscal asupra proiectului de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicata vineri pe site, precizandu-se ca Guvernul a cerut avizul pe proiect in data de 27 octombrie.

In urma dezbaterilor, membrii Consiliului Fiscal au ajuns la concluzia ca exista riscul "unor pierderi de venituri mai mari decat cele evaluate" si, in plus, "in lipsa unei constructii bugetare complete", Guvernul nu poate certifica "faptul ca tintele bugetare anuale si pe termen mediu asumate prin Strategia Fiscal-Bugetara 2017-2019 nu vor fi depasite, in conditiile in care acestea din urma sunt oricum incompatibile cu regulile fiscale interne si cu tratatele europene", motiv pentru care s-a decis prin vot ca avizul sa fie unul negativ.

In documentul elaborat de Consiliul Fiscal sunt prezentate mai intai modificarile cu impact bugetar introduse de proiectul de ordonanta sociala, precum si impactul acestora.

Modificarile vizeaza contributiile sociale, impozitul pe venit si impozitul pe venitul intreprinderilor.

"Consiliul fiscal valideaza in principiu evaluarile de impact ale MFP ca fiind drept concordante cu ipotezele macroeconomice luate in calcul. Luate impreuna, modificarile propuse ale Codului fiscal ar genera in 2018 o pierdere de venituri la nivelul bugetului consolidat de 5,2 miliarde lei (0,6% din PIB) comparativ cu scenariul de baza", se arata in document.

De unde se iau banii

Conform Notei de fundamentare a proiectului de act normativ, sunt enuntate drept surse de compensare:

impactul pozitiv al masurilor privind plata defalcata a TVAmajorarea varsamintelor de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate (OUG nr. 60/2017)promovarea unui act normativ de modificare a sistemului de contributie la fondurile de pensii administrate priv ...citeste mai departe despre "Consiliul Fiscal a avizat negativ "revolutia fiscala" a Guvernului: Ar face o gaura de 5,2 miliarde de lei in buget" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 881 ori
Citeste mai multe despreaviz negativ Consiliul Fiscal Tudose