Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Concluziile EY Romania dupa doua saptamani de Split TVA: Trezoreria nu e pregatita, sistemul online promis nu functioneaza

Concluziile EY Romania dupa doua saptamani de Split TVA: Trezoreria nu e pregatita, sistemul online promis nu functioneaza

In doua saptamani de cand este aplicat sistemul Split TVA pentru firmele care au optat in acest sens, au putut fi depistate mai multe probleme, principala fiind ca Trezoreria nu este pregatita sa faca fata la noile dispozitii ale legii.

Mai exact, tranzactiile prin contul de trezorerie necesita prezenta fizica la sediul trezoreriilor, deoarece functionalitatile online promise nu sunt disponibile, sustine liderul departamentului de asistenta fiscala si juridica din cadrul EY Romania, Alex Milcev, citat intr-un comunicat publicat marti.

"Colegii nostri au fost martorii unor situatii surprinzatoare, in timp ce asteptau la coada la sediile Trezoreriei (in loc sa rezolve totul online in 5 minute): nu puteau fi eliberate extrase de cont sau nu a putut fi acceptata depunerea de numerar de catre un contribuabil. Motivul invocat a fost similar cu cel invocat si de contribuabili: trezoreriile nu sunt pregatite", a explicat Milcev.

Totodata, adaptarea la cerintele sistemului de plata defalcata a TVA mareste timpul de lucru al departamentului financiar, in functie de complexitatea operatiunilor.

"Pana la finalul perioadei de tranzitie, aplicarea sistemului necesita multa munca suplimentara si poate creste riscul de eroare (acest risc e direct proportional cu numarul de plati si incasari). De exemplu, facturile primite de la furnizorii care aplica plata defalcata a TVA sunt extrase si platite manual, in prezent", se arata in comunicat.

In cazul retragerii banilor din contul de TVA, sumele disponibile au o utilizare limitata, iar procedura pentru retragerea acestor sume in contul curent a fost adoptata saptamana aceasta.

"Astfel, nu am reusit sa testam respectarea termenului de 3 zile lucratoare pentru aprobarea transferului de sume din contul de TVA in contul curent. In cazul contribuabililor care doresc sa plateasca datorii fara TVA (de exemplu credite, facturi primite de la furnizori externi fara TVA), sumele din contul de TVA sunt indisponibile.

Astfel, in cazul contribuabililor cu resurse financiare limitate, poate fi necesara accesarea unei linii de credit, atragand costuri suplimentare", a declarat Milcev.

EY Romania a anuntat ca sustine eliminarea aplicarii obligatorii a platii defalcate a TVA sau implementarea unor masuri alternative: amanarea obligativitatii platii defalcate a TVA pana la 1 ianuarie 2019 sau aplicarea optionala intr-o forma simplificata.

Amintim ca premierul Mihai Tudose a promis ca renunta la obligativitatea Split T ...citeste mai departe despre "Concluziile EY Romania dupa doua saptamani de Split TVA: Trezoreria nu e pregatita, sistemul online promis nu functioneaza" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 900 ori
Citeste mai multe despreSplit TVA probleme Trezorerie