Ministrul Finantelor: Cota unica de impozitare ramane la 16% inca trei ani

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 11:34
2163 citiri
Ministrul Finantelor: Cota unica de impozitare ramane la 16% inca trei ani

Vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru al Finantelor Publice, a declarat joi, la Timisoara, ca nivelul de 16% al cotei unice asigura competitivitate pentru economia romaneasca si va ramane neschimbat "in perioada 2013-2016".

"Din punct de vedere al impozitarii directe, pe profit, pe dividende si pe toate veniturile obtinute de o persoana fizica, cota de 16% este una dintre cele mai mici din UE si din acest punct de vedere suntem cei mai competitivi din acest punct de vedere. (...). Ea va ramane neschimbata pe perioada 2013-2016", a declarat ministrul Chitoiu, facand referire la informatia vehiculata recent in media privind discutii pentru cresterea acesteia la 22% din 2014.

El a afirmat ca in perioada guvernarii Cabinetului Ponta 2 s-au luat, in principal, masuri de natura financiara pentru stimularea mediului economic, legate de asigurarea din bugetul statului de imprumuturi din Trezorerie pentru decontarea fondurilor europene in avans. Acest lucru a avut un efect pozitiv, in acest an Romania reusind sa deblocheze toate programele operationale, inclusiv POS CCE, dar si sa atraga fonduri europene in valoare totala care acopera intreaga perioada 2007-2012.

"Mentinem, in continuare, aceasta masura, alocam, in continuare, imprumuturi din Trezoreria statului pentru a achita in avans atat partea de cofinantare, cat si decontarile catre mediul de afaceri si institutiile publice, inclusiv autoritatile publice locale, pentru ca am considerat ca este o masura de a veni in sprijinul mediului economic si, mai ales, a deblocarii financiare care exista in prezent, in Romania", a spus ministrul Finantelor.

Daniel Chitoiu a amintit o recenta masura luata de Executiv, in sensul garantarii, in limita unui plafon de 2 miliarde de lei, 50% din valoarea creditelor luate sub forma de capital de lucru de catre IMM-uri de la banci, cu conditia ca valoarea totala a creditului sa nu depaseasca 5 milioane de lei.

Vicepremierul a mentionat ca Executivul a luat la inceputul anului o serie de masuri de natura fiscala, de introducere sau majorare de impozite, dar numai in ceea ce priveste impozitarea resurselor sau a veniturilor suplimentare obtinute din liberalizarea pretului la gaze sau energie, tinand cont si de alinierea la calendarul asumat cu UE pentru accize.

Lipsa de lichiditate si accesul la finantare, principala problema a IMM-urilor

El a mai evidentiat ca lipsa de lichiditate si de finantare este cea mai mare problema a IMM-urilor, in momentul de fata, iar mediul economic se confrunta cu o presiune fiscala din punct de vedere al nivelului impozitarii, insa numai in ceea ce priveste impozitarea fortei de munca.

Potrivit unui comunicat de presa transmis joi dimineata AGERPRES, vicepresedintele PNL, Daniel Chitoiu, a declarat ca liberalii nu sustin si nu vor sustine orice masura de majorare a cotei unice. "La nivelul conducerii USL a avut loc o discutie informala, in perspectiva constructiei bugetului pe 2014, in ceea ce priveste cresterea veniturilor. Masurile invocate nu sunt cuprinse in prevederile programului de guvernare, iar PNL ramane consecvent angajamentelor facute prin acest document de baza al guvernului USL, aprobat de Parlamentul Romaniei. PNL nu sustine si nu va sustine orice masura de crestere a cotei unice de 16%", se arata intr-un comunicat de presa al PNL semnat de vicepremierul Daniel Chitoiu.

Precizarile PNL sunt facute in contextul unor informatii aparute in presa potrivit carora cota unica ar urma sa fie majorata de la 16% la 22% si iar TVA ar fi redusa de la 24% la 22% .

#Chitoiu cota unica impozitare, #competitivitate economie Romania, #schimbare cota unica impozite, #finantare imm , #Stiri Taxe si impozite