Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce trebuie sa faca ONG-urile ca sa poata primi in continuare sponsorizari. ANAF a publicat ordinul

Ce trebuie sa faca ONG-urile ca sa poata primi in continuare sponsorizari. ANAF a publicat ordinul
ANAF a publicat vineri, in Monitorul Oficial, ordinul pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, precum si a modelului si continutului unor formulare. Este vorba despre acel registru dorit de Ministerul de Finante, dar care a fost reglementat pe genunchi, la presiunea ONG-urilor.

Amintim ca, in urma cu o saptamana, reprezentantii mai multor organizatii, in frunte cu Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu de la Daruieste viata, ONG-ul care construieste primul spital din Romania din ultimii 30 de ani, au avertizat ca activitatea le va fi blocata pentru ca, potrivit legislatiei in vigoare, de la 1 aprilie sunt obligati sa se inscrie in acest registru care, la acea vreme, nu exista inca.

Arogantele lui Teodorovici in fata oamenilor care se lupta cu statul sa faca un spital pentru copii

Joia trecuta, dupa inserat, Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica proiectul pentru infiintarea acestui registru si acum, dupa o saptamana intreaga de dezbateri, ordinul a si fost publicat in Monitorul Oficial.

Consultantul fiscal Adrian Benta explica, in cele de mai jos, ce prevede ordinul si ce trebuie sa faca ONG-urile:

Incepand cu 1 aprilie 2019 operatorii economici platitori de impozit pe profit sau microintreprinderi vor beneficia de facilitatile fiscale aferente sponsorizarilor doar daca aceste sponsorizari sunt efectuate catre persoane inscrise in registrul beneficiarilor de sponsorizari.

Aceasta situatie este reglementata de Legea nr. 30/2019 pentru modificarea Codului Fiscal.

Prin actul normativ analizat astazi se adopta procedura tinerii registrului cu beneficiarii de sponsorizari, registru ce va fi public si poate fi consultat pe pagina de Internet a ANAF. Acelasi act normativ adopta procedura de inscriere in registru si reglementeaza formularul 163 "Cerere de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale".

O entitate sau o unitate de cult se poate inscrie in registru daca indeplineste urmatoarele conditii:

a) desfasoara activitatea in domeniul pentru care a fost constituita;
b) a indeplinit toate obligatiile fiscale declarative prevazute de lege;
c) nu are obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile de la scadenta/termen de plata;
d) a depus situatiile financiare anuale, prevazute de lege;
e) nu a fost declarata inactiva, potrivit art. 92 din Codul ...citeste mai departe despre "Ce trebuie sa faca ONG-urile ca sa poata primi in continuare sponsorizari. ANAF a publicat ordinul" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1100 ori