Ce se ascunde in spatele luptei PSD cu multinationalele: Chiar UE ne impune impozitarea profitului in tara in care este realizat

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 14:24
2811 citiri
Ce se ascunde in spatele luptei PSD cu multinationalele: Chiar UE ne impune impozitarea profitului in tara in care este realizat
Foto: Arhiva Ziare.com

Lupta pe care PSD pare sa o fi pornit cu multinationalele in ultima perioada are si o componenta mai putin cunoscuta. Exista o directiva europeana, pe care si noi trebuie sa o transpunem in lege pana la finalul anului viitor, care impune modificari legate de cum e impozitat profitul.

Amintim ca, joi, presedintele executiv al PSD, senatorul Niculae Badalau, a anuntat ca Guvernul pregateste o noua formula de plata a impozitului, astfel incat toate firmele sa plateasca aceasta taxa in Romania, inclusiv multinationalele. Ulterior, vineri, Badalau a declarat pentru News.ro ca, impreuna cu o echipa de specialisti, lucreaza la un proiect legislativ care sa prevada ca toate firmele care isi desfasoara activitatea in Romania sa plateasca impozitul in tara noastra.

Declaratiile sale si alte atacuri ale liderilor PSD la adresa multinationalelor, care nu si-ar plati corect taxele in Romania, vin in contextul in care anul trecut, pe 12 iulie, a fost adoptata Directiva (UE) 2016/1164, de stabilire a normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne menita.

E vorba de o directiva care sa transparentizeze modul in care se impoziteaza profitul in piata comuna. Termenul de transpunere a acestor prevederi in legislatia nationala este 31 decembrie 2018.

Despre intentiile PSD in contextul acestei directive europene, Ziare.com a vorbit cu Emilian Duca, consultant fiscal, caruia nu ii este clar ce a vrut sa spuna social-democratul prin noua forma de plata a impozitului, dar categoric Guvernul trebuie sa ia in considerare directiva europeana.

"Singurul aspect care ar fi de luat in considerare intr-o astfel de situatie este directiva 1164/2016, care impune niste masuri antievaziune legala, niste masuri care ar veni sa combata abuzul de facilitati pentru entitatile multinationale.

Aceasta directiva are termen de implementare 2018, ceea ce inseamna ca in cursul acestui an ar urma sa se produca aceasta modificare legislativa.

O buna parte din prevederile din directiva exista deja in legislatia noastra. Vorbim aici de limitarile privind deducerea dobanzilor. In sine, nu ma astept la modificari spectaculoase legate de impozitarea investitiilor straine, ca practic acestea sunt vizate de aceasta directiva", ne-a spus consultantul fiscal.

Citeste mai departe despre "Ce se ascunde in spatele luptei PSD cu multinationalele: Chiar UE ne impune impozitarea profitului in tara in care este realizat" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozit profit multinationale, #impozit profit multinationale Romania, #directiva UE impozit profit , #Stiri Taxe si impozite