Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce sanse are impozitul pe parloaga sa revigoreze agricultura

Ce sanse are impozitul pe parloaga sa revigoreze agricultura


Guvernul ia din nou in calcul impozitarea terenurilor agricole nelucrate. Seful de la Finante a anuntat ca autoritatile nu au stabilit un mod de calcul, dar ca impozitul trebuie sa determine fermierii fie sa lucreze terenul, fie sa il dea in arenda. Care sunt, in realitate, criteriile de care trebuie sa tina cont autoritatile pentru o astfel de taxa?

"Nu avem inca reglementat un impozit pentru terenurile agricole nelucrate, ne gandim la o forma de impozitare astfel incat sa stimulam fie darea lor in arenda, fie lucrarea lor separata. Trebuie sa stabilim un impozit cat mai corect pentru aceste terenuri", a declarat Daniel Chitoiu.

In Romania, din totalul de 14,7 milioane hectare de teren agricol, 1,3 milioane de hectare sunt nelucrate, potrivit statisticilor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Jucatorii de pe piata atrag atentia ca un astfel de impozit ar trebui sa se aplice diferentiat: strainii care au achizitionat suprafete agricole insemnate trebuie sa fie incurajati sa lucreze pamantul, iar cei care se afla in incapacitatea de a lucra ar trebui sa fie impulsionati sa il arendeze.

"Sa fie aplicat un impozit preferential dupa o inventariere foarte exacta a respectivelor suprafete de teren si a cauzelor care au condus la lipsa activitatii pentru terenul respectiv. Sigur ca avem foarte multe terenuri cumparate de straini, care primesc subventia, dar care nu le lucreaza, dar sunt si foarte multe terenuri ale oamenilor care fie sunt foarte in varsta, fie sunt plecati la munca in strainatate si nu pot lucra.

Asa cum a mai fost cu acea renta viagera pe care respectiva persoana sa o primeasca in conditiile in care da terenul in lucru unor firme care vor sa faca activitate agricola", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara.

Parerea lui Frumosu este impartasita si de alti jucatori din piata. Dorobantu Tudor, presedintele Federatiei Nationale din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (AGROSTAR) crede ca masura este buna, insa ea trebuie sa tina cont de anumite aspecte.

"Este o masura buna, va ajuta. Trebuie facuta insa o distinctie: una este nelucrarea terenului din rea credinta si alta este incapacitatea financiara de a lucra terenurile. Trebuie gasita o formula prin care cei care nu isi lucreaza terenurile sa fie taxati", a declarat Dorobantu Tudor.

Autoritatile nu sunt la prima initiativa de acest gen. In 2012, Ministerul Agriculturii a vrut sa amendeze cu 400 de lei proprietarii care isi lasa terenurile in paragina, plan la care s-a renuntat dupa ce mai multi agricultori si-au exprimat nemultumirea in legatura cu acest nou bir.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2951 ori