Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cat crede Guvernul ca va obtine din impozitarea stalpilor de electricitate

Cat crede Guvernul ca va obtine din impozitarea stalpilor de electricitate


Statul va incasa anual 10-12 milioane euro din impozitarea constructiilor speciale ale companiilor din telecom si 60-65 milioane euro din taxarea celor din zona utilitatilor, sume estimative avansate de firmele afectate si luate in calcul de Guvern, au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale

Suma astfel colectata din activele companiilor din cele doua domenii s-ar ridica la 70-77 milioane euro (310,9 milioane lei-342 milioane lei), la care se vor adauga incasari din impozitarea constructiilor speciale din infrastructura de transport feroviar si infrastructura de drumuri.

Pentru anul viitor, suma deja bugetata sa fie atrasa din impozitul pe constructii si inclusa ca atare in proiectul de act normativ pentru introducerea noului impozit, in forma aflata in posesia Mediafax, este 488 milioane lei (110 milioane de euro).

Luni, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, afirma ca Guvernul se asteapta sa incaseze 480-500 milioane lei prin impozitarea constructiilor speciale, dar ca aceasta reprezinta o "evaluare pesimista" care poate fi depasita.

Reprezentantii Orange Romania au transmis ca adoptarea actului normativ privind impozitul pe constructiile speciale va avea un efect negativ asupra operatorilor de telecom, cu impact direct in profitabilitate si, implicit, in valoarea investitiilor planificate pentru 2014.

La randul lor, oficialii Romtelecom si Cosmote afirma ca Romania are nevoie de investitii in infrastructura telecom, nu de taxe suplimentare, care sunt in contradictie dezvoltarea societatii informationale.

La inceputul acestei saptamani, Guvernul a anuntat ca, din ianuarie 2014, in urma negocierilor cu FMI, va impune plata impozitului pe proprietate pentru constructiile speciale exceptate pana in prezent.

Constructiile speciale sunt acele constructii care nu sunt realizate sub forma de incinta sau care sunt realizate sub forma de incinta, dar nu sunt destinate desfasurarii unei activitati.

Conform proiectului de act normativ, impozitul pe constructii speciale va fi 1,5% din valoarea constructiei, din care se scade costul lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta pentru care se datoreaza impozit, si va fi aplicat pentru centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nuclearo - electrice, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare - descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultura, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, constructii pentru transportul energiei electrice, canale de irigatii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1380 ori