Cand si cum vor fi restituite taxa auto si timbrul de mediu - proiect

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 19:18
908 citiri
Cand si cum vor fi restituite taxa auto si timbrul de mediu - proiect
Foto: Arhiva Ziare.com

Restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se va face pana cel tarziu la 31 decembrie 2018, iar pentru timbrul de mediu pentru autovehicule pana la 31 martie 2019.

Asta reiese din prevederile Proiectului de ordin privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a OUG 52/2017, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului.

Sumele restituite vor contine si dobanda aferenta calculata pe baza sumei de restituit inmultita cu numarul de zile aferent perioadei cuprinsa intre data perceperii taxei/timbrului si data restituirii efective si cu nivelul dobanzii prevazut in Codul de procedura fiscala, respectiv de 0,02% pe zi.

Pentru a primi inapoi taxa, contribuabilul trebuie sa depuna o cerere la administratia fiscala centrala competenta in administrarea acestuia. La cerere se vor anexa documentul doveditor al platii taxei, respectiv chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia, in original sau in copie.

De asemenea, este nevoie de cartea de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare, in copie, din care sa reiasa calitatea contribuabilului de fost sau actual proprietar al autovehiculului pentru care se solicita restituirea sumelor.

In situatia in care nu s-a putut identifica in baza de date documentul care atesta plata, compartimentul de specialitate al unitatii fiscale editeaza din sistem informatic o lista cu contribuabilii pentru care nu a fost identificata plata, care va cuprinde cel putin urmatoarele informatii: denumire sau nume si prenume contribuabil/codul de identificare fiscala al contribuabilului, seria cartii de identitate a autovehiculului, numarul si data documentului de plata anexat de contribuabil la cerere sau, dupa caz, suma platita pentru care nu a putut fi identificata plata taxei/timbrului a carei restituire se solicita. Dupa verificarile aferente, compartimentul de specialitate va transmite unitatii Trezoreriei lista identificata.

"In situatia achitarii sumelor de restituit de catre societatile de leasing, cererea de restituire se depune de catre proprietarii care au achizitionat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar (...) Dreptul contribuabilului de a cere restituirea se naste la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, respectiv la 7 august 2017, indiferent de momentul la care s ...citeste mai departe despre "Cand si cum vor fi restituite taxa auto si timbrul de mediu - proiect" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa auto, #taxa mediu , #Stiri Taxe si impozite