Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Camera Consultantilor Fiscali explica de ce Split TVA va afecta orice persoana impozabila: Nu e optional!

Camera Consultantilor Fiscali explica de ce Split TVA va afecta orice persoana impozabila: Nu e optional!
Proiectul de lege aprobat de Senat creeaza doar impresia simplificarii platilor defalcate a TVA, dar, in fapt, va afecta orice persoana impozabila, chiar daca nu este obligata sa aplice sistemul, arata Camera Consultantilor Fiscali.

Executivul a anuntat simplificarea mecanismului platilor defalcate a TVA, acesta urmand sa devina optional si doar pentru o mica parte din contribuabili obligatoriu, precizeaza documentul. Plenul Senatului a adoptat legea de aprobare a OUG 23/2017 privind plata defalcata a TVA. Senatul este prima camera sesizata, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor. Pana la publicarea legii in Monitorul Oficial, ordonanta isi produce efectele conform formei in vigoare.

Astfel, proiectul de lege prevede ca de la 1 ianuarie 2018, vor aplica obligatoriu mecanismul platilor defalcate a TVA: contribuabilii care au datorii din TVA (cu exceptia celor esalonate la plata) si cei care sunt in insolventa; contribuabilii care au optat in cursul anului 2017 pentru mecanismul platilor defalcate a TVA si care sunt obligati sa-l aplice cel putin un an de la data inregistrarii in sistem.

Exista si prevederi care ofera in continuare dreptul de optiune al contribuabililor sa aplice mecanismul, cu acordarea unor facilitati fiscale (scutire cu 5% a impozitului pe profit sau impozitului pe venitul microintreprinderilor).

"Remarcam faptul ca pentru firmele cu datorii din TVA au fost stabilite praguri nesemnificative ale acestora, aspect care va conduce la aplicarea sistemului de catre foarte multi contribuabili, multiplicand astfel efectele acestei ordonante si asupra celor care nu vor aplica mecanismul.

De exemplu, pentru un mare contribuabil, nivelul datoriilor restante de la care va fi obligat sa aplice mecanismul va fi de 1.500 lei", arata Camera Consultantilor Fiscali, intr-un comunicat.

De asemenea, incepand cu 5 ianuarie, vor fi inregistrati in Registrul persoanelor care aplica mecanismul platilor defalcate a TVA contribuabilii care au datorii restante de TVA la 31 decembrie 2017. Aceasta inseamna ca un contribuabil care nu va plati pana pe 31 decembrie 2017 obligatia privind TVA din decontul care se depune pana pe 21 decembrie 2017, si depaseste acele praguri nesemnificative, va trebui sa aplice incepand cu 5 ianuarie 2018 mecanismul platilor defalcate.

"Desi la prima vedere numai o parte din contribuabili vor aplica mecanismul platilor defalcate si vor avea conturi speciale de TVA, in realitate toti contribuabilii vor fi ...citeste mai departe despre "Camera Consultantilor Fiscali explica de ce Split TVA va afecta orice persoana impozabila: Nu e optional!" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 835 ori
Citeste mai multe despre2018 split TVA