Biris trage un semnal de alarma: Odata cu trecerea contributiei la angajat, cresc toate pensiile si amenzile rutiere

Joi, 21 Septembrie 2017, ora 23:44
1281 citiri
Biris trage un semnal de alarma: Odata cu trecerea contributiei la angajat, cresc toate pensiile si amenzile rutiere
Foto: Arhiva Ziare.com

Consultantul fiscal Gabriel Biris atrage atentia ca, prin mutarea contributiilor de la angajator la angajat si prin majorarea salariului brut, vor creste automat si amenzile rutiere, dar si pensiile.

Biris noteaza, joi, facand referire la un articol de pe Ziare.com in care ministrul de Finante Ionut Misa explica la sfarsitul lunii iulie mecanismul prin care contributiile trec la angajat si cum vor fi obligate firmele sa creasca salariile, ca "sunt doua mari probleme despre care nu face vorbire ministrul".

Daca cresc salariul minim si mediu, s-ar majora punctul de amenda, toate ajutoarele sociale si prestatiile stabilite pe baza salariului minim, plus punctul de pensie raportat la salariul mediu.

"Prin majorarea brutului se majoreaza si salariul minim si salariul mediu. Asta inseamna ca masura trebuie neutralizata prin ajustari, altfel vor aparea surprize neplacute, una chiar ucigatoare.

Neplacut va fi, de exemplu, sa constatam ca vor creste amenzile rutiere (care sunt calculate in functie de salariul minim), deci trebuie modificata si legea care stabileste amenzile.

Ucigator va fi pentru buget cresterea cu 22,7% a pensiilor pentru ca valoarea punctului de pensie depinde de salariul mediu, care va creste si el cu 22,7%. Deci trebuie si aici ajustari. Nu e greu, trebuie doar facut inventarul complet", scrie pe Facebook Gabriel Biris.

Acesta a mai subliniat ca Ionut Misa nu a spus nimic in legatura cu PFA.

"Cum va afecta masura pe cei care obtin venituri din activitati independente? Se va tine de mult trambitatul program al PSD si va face contributiile optionale pentru aceasta categorie?", intreaba consilierul fiscal.

Citeste mai departe despre "Biris trage un semnal de alarma: Odata cu trecerea contributiei la angajat, cresc toate pensiile si amenzile rutiere" pe Ziare.com.

#crestere amenzi contributie angajator angajat, #trecere contributie angajator angajat, #crestere pensii contributie angajator angajat, #Biris contributie angajator angajat , #Stiri Taxe si impozite