Aviz favorabil in Senat pentru legea deputatului "Mitraliera": Evazionistii scapa de pedepse de pana la 15 ani de inchisoare, daca platesc prejudiciul

Sambata, 26 Mai 2018, ora 09:33
1395 citiri
Aviz favorabil in Senat pentru legea deputatului "Mitraliera": Evazionistii scapa de pedepse de pana la 15 ani de inchisoare, daca platesc prejudiciul
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorii juristi au avizat pozitiv un proiect de lege potrivit caruia o persoana care comite infractiuni grave de evaziune fiscala - care atrag in mod normal pedepse de pana la 15 ani de inchisoare - sa poata scapa daca achita integral prejudiciul, plus penalitati.

Initiativa legislativa le apartine mai multor parlamentari PSD, printre care si Catalin Radulescu, zis "Mitraliera", deja condamnat la inchisoare cu suspendare pentru "operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia".

La momentul de fata, evaziunea fiscala constituie - potrivit articolului 8 din legea nr. 241/2005 - infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

Persoanele care se asociaza pentru a comite fapte de evaziune fiscala risca pedepse chiar mai mari, cuprinse intre 5 si 15 ani.

Evazionistii care au creat pagube mai mari de 100.000 de euro risca pedepse minime mai mari cu 5 ani, iar cei care au pagubit cu peste 500.000 de euro sunt pasibili sa ia pedepse cu 7 ani mai mari.

Articolul 9 din legea nr. 241/2005 stabileste abaterile care pot fi considerate evaziune fiscala si printre care se numara: ascunderea unui bun pentru a evita taxarea lui, omisiunea evidentierii in actele contabile a operatiunilor comerciale efectuate sau distrugerea unor astfel de acte.

Nu mai putin de 16 parlamentari PSD - printre care se numara Catalin Radulescu si Andreea Cosma - au inregistrat, insa, la Senat, la jumatatea lunii decembrie a anului trecut, un proiect de modificare a Legii nr 241/2005, in incercarea de a schimba continutul acestor doua articole.

Potrivit initiatorilor proiectului de modificare, evazionistul care plateste paguba creata, pe durata judecarii cauzei sale, n-ar trebui sa mai ajunga la inchisoare. Mai exact, in proiectul de modificare a legii propus de PSD se arata ca:

"In cazul savarsitii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazuta la arr. 8 si 9 (din legea nr 241/2005 - n.red), daca in cursul judecatii, pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul acopera integral pretentiile partii civile, se va dispune sanctiunea amenzii penale sau efectuarea muncii in folosul comunitatii pentru o perioada de 6 luni".

Initiativa legislativa a parlamentarilor PSD a primit aviz pozitiv de la mai multe comisii senatoriale si, in cele din urma, a fost avizata favorabil si de comisia de fond in acest caz, adica de Comisia Juridica a Senatului, prezidata de deputatul PSD Robert Cazanciuc. Senatorii a ...citeste mai departe despre "Aviz favorabil in Senat pentru legea deputatului "Mitraliera": Evazionistii scapa de pedepse de pana la 15 ani de inchisoare, daca platesc prejudiciul" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Lege deputat mitraliera Senat aviz, #lege evziune fiscala aviz, #lege evaziune fiscala inchisoare , #Stiri Taxe si impozite