Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Artificiul gasit de Finante pentru a nu scadea salariile IT-istilor. Schema e valabila doar 1 an

Artificiul gasit de Finante pentru a nu scadea salariile IT-istilor. Schema e valabila doar 1 an
Ministrul de Finante Eugen Teodorovici a anuntat marti seara solutia gasita pentru angajatii din IT si alte trei categorii care pana acum aveau impozit zero pe venit si au fost afectate serios dupa transferul contributiilor.

Ministrul spune ca va fi adoptata o ordonanta de urgenta care prevede ca statul va suporta diferenta la contributiile la sanatate pentru angajatorii care au majorat cu 20% salariile dupa transferul contributiilor.

"Am gasit solutia! Angajatorii care au asigurat majorarea salariilor cu cel putin 20%, ca asta era obligatie... sau ce am discutat de-a lungul timpului pentru transferul contributiilor, se pot incadra in acest nou mecanism. Companiile cu 20% catre angajati pot sa retina la sursa o parte din contributiile la sanatate, asa incat salariul net sa ramana la nivelul din decembrie 2017.

Practic angajatorii retin la sursa partial, ei declara ca obligatie de plata in acel formular 112 doar suma retinuta efectiv de la angajat. Diferenta de CASS datorat de angajat este calculata de angajator si evidentiata distinct in acel formular 112 ca suma dedusa, iar suma aceasta dedusa, diferenta intre ce transfera angajatorul catre angajat si cat a trebuit sa primeasca el, ca sa nu aiba diferenta fata de 2017, este suportata de catre bugetul de stat fiind transferata automat la Fondul unic de asigurari social de sanatate. Pentru un an de zile lucrurile sunt solutionate", a declarat Teodorovici la Digi 24.

Astfel, desi pe hartie vor fi trecute integral contributiile la sanatate datorate, firma va plati doar procentul datorat anul trecut de angajat, iar procentul angajatorului va fi considerat deducere.

Pentru aceste categorii, angajatorul va plati mai putin, salariul angajatului ar trebui sa nu mai scada fata de netul din decembrie 2017, iar diferenta de contributii pentru sistemul de sanatate va fi suportata de la buget.Intrebat ce se intampla cu veniturile pe luna ianuarie, ministrul a sustinut ca dupa adoptarea ordonantei angajatorii vor putea depune declaratie rectificativa.

Cat despre banii pierduti la buget cu aceasta schema, ministrul a evitat sa dea vreo cifra, ci doar a spus ca suma este mai mica decat ar fi reiesit cu mecanismul de ajutor de stat gandit de predecesorul sau, Ionut Misa.

Totodata, Teodorovici nu a precizat ce se va intampla dupa un an, dar a spus ca pregateste si alte masuri fiscale, refuzand sa dea detalii la acest moment.

35.000 de IT-isti au avut lefuri mai mici in ianuarie

Presa a rel ...citeste mai departe despre "Artificiul gasit de Finante pentru a nu scadea salariile IT-istilor. Schema e valabila doar 1 an" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 527 ori