Analiza: O companie din trei este expusa insolventei, prin introducerea impozitului pe venit

Luni, 03 Iulie 2017, ora 11:24
1046 citiri
Analiza: O companie din trei este expusa insolventei, prin introducerea impozitului pe venit
Foto: Arhiva Ziare.com

Companiile mari care inregistreaza venituri de peste un milion de euro vor avea cel mai mult de suferit de pe urma impozitului pe venit, iar aproape 60% dintre acestea sunt firme cu actionariat strain, avertizeaza Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si lector la Institutul Bancar Roman (IBR).

Acesta a realizat un studiu de impact cu privire la introducerea impozitului pe venitul companiilor, masura introdusa recent in programul de guvernare.

Citeste si Impozitul pe cifra de afaceri va provoca un val de falimente si incalca legea UE: Cateva date si calcule

"Acest studiu de impact concluzioneaza faptul ca, sub auspiciile actuale, aproape jumatate din firmele active in Romania sunt expuse unor impozite in crestere incepand cu anul 2018, in timp ce 60% dintre acestea nu vor putea suporta povara fiscala suplimentara. Astfel, aproximativ una din trei companii care activeaza in Romania este expusa riscului de a intra in insolventa din cauza noilor masuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor in functie de venit.

Noile masuri fiscale, asa cum sunt prezentate in stadiul actual, par sa trateze efectul si mai putin cauza. Personal, cred ca ar fi mai indicata o interventie chirurgicala asupra cauzei, respectiv identificarea companiilor care reduc sau evita impozitarea profitului la nivelul real si normalizarea acestuia, conform realitatii. Daca nu se intelege si nu se rezolva cauza, se va trata efectul intr-un mod gresit", a spus Guda.

Potrivit acestuia, mediul de afaceri care activeaza in Romania sufera de o boala foarte grava, respectiv lipsa paturii de mijloc, din cauza polarizarii excesive.

"Cele mai mari 1% dintre companii genereaza doua treimi din veniturile intregului mediu de afaceri si prezinta o sarcina fiscala mai mica decat restul companiilor mici. In acest context, prin inlocuirea profitului brut cu cifra de afaceri ca baza impozabila, noul guvern doreste, conform declaratiilor oficiale, sa combata practica multinationalelor de optimizare fiscala si diminuare a impozitelor platite.

Personal, confirm afectiunea de polarizare a mediului de afaceri si faptul ca firmele mari inregistreaza o sarcina fiscala inferioara celor mici, dar nu cred ca un tratament in masa este cea mai fericita solutie, din cauza efectelor colaterale generalizate asupra tuturor companiilor care activeaza in Romania", a explicat presedintele AAFBR.

Conform studiului, impactul difera semnificativ de la un s ...citeste mai departe despre "Analiza: O companie din trei este expusa insolventei, prin introducerea impozitului pe venit" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozit cifra afaceri, #impozit venit companii , #Stiri Taxe si impozite