ANALIZA: Antena 3, Romania TV si Antena 1, cele mai mari sanctiuni de la CNA in 2013

Luni, 30 Decembrie 2013, ora 17:00
1672 citiri
ANALIZA: Antena 3, Romania TV si Antena 1, cele mai mari sanctiuni de la CNA in 2013

Antena 3, Romania TV si Antena 1 au primit cele mai mari sanctiuni de la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) in anul 2013, cand, pentru incalcari ale legislatiei audiovizuale, Consiliul a aplicat in total peste 100 de amenzi in valoare de aproximativ 2,21 de milioane de lei.

Datele au fost obtinute prin prelucrarea informatiilor din sedintele Consiliului National al Audiovizualului, a celor postate pe site-ul CNA si a celor din comunicatele de presa emise de institutie in acest an, in lipsa unui bilant oficial al Consiliului pana la data publicarii acestui material.

Astfel, CNA a aplicat in acest an 103 amenzi in valoare de 2.217.500 de lei. Cifrele sunt in scadere fata de anul 2012, cand CNA a aplicat un total de 115 amenzi in cuantum de 3.085.500 de lei. Sumele provenite din amenzile CNA merg la bugetul de stat.

Totodata, CNA a aplicat 154 de somatii publice, decizii de retragere a unor licente audiovizuale (6) si decizii de acordare a dreptului la replica. Acestora li se adauga deciziile de retragere a avizelor de retransmisie in cazul unor operatori de cablu - ca urmare a constatarii incalcarii legislatiei audiovizualului (2 cazuri) si la cerere -, dar si aproximativ 25 de decizii de intrare in legalitate a unor spoturi comerciale.

Cele mai mari sanctiuni au mers in acest an la televiziunile de stiri Antena 3 si Romania TV

Astfel, Antena 3, o televiziune detinuta de familia Voiculescu, s-a situat pe primul loc in acest top, intrucat a primit 18 sanctiuni de la CNA, din care 7 amenzi, a caror valoare totala este de 295.000 de lei.

Pe locul al doilea s-a clasat Romania TV - o televiziune despre care presa a relatat ca s-ar afla in sfera de influenta a deputatului PSD Sebastian Ghita -, care a primit in acest an 20 de sanctiuni de la CNA, din care 7 amenzi, in valoare totala de 250.000 de lei.

Antena 3 si Romania TV sunt urmate in acest top de televiziunea generalista Antena 1, cu 23 de sanctiuni, din care 12 amenzi (valoare totala de 245.000 de lei).

Pe al patrulea loc in acest clasament se situeaza televiziunea generalista OTV, care a avut o existenta scurta in acest an, fiindu-i retrasa licenta audiovizuala de catre CNA, in conformitate cu legislatia audiovizualului, pentru neplata unor amenzi mai vechi. Desi i-a retras licenta pe 22 ianuarie, CNA a continuat sa sanctioneze OTV pentru perioada in care televiziunea facea propaganda politica Partidului Popular Dan Diaconescu (PPDD), aplicandu-i 3 amenzi in valoare totala de 160.000 de lei. La acestea s-ar putea adauga o amenda de 100.000 de lei primita de la CNA de o alta televiziune controlata de Dan Diaconescu (DDTV), din cauza ca a retransmis in mod ilegal OTV.

Topul radiodifuzorilor care au primit cele mai mari sanctiuni de la Consiliu in 2013 este continuat, pe locul al cincilea, de televiziunea de stiri Realitatea TV, care a primit in acest an de la CNA un numar de 23 de sanctiuni, din care 8 amenzi (valoare totala 155.000 de lei).

Clasamentul este continuat de televiziunea de stiri B1 TV, cu 16 sanctiuni (7 amenzi in cuantum de 125.000 de lei), televiziunea generalista Kanal D, cu 9 sanctiuni (5 amenzi - 75.000 de lei), Societatea Romana de Televiziune - 4 sanctiuni (3 amenzi - 65.000 de lei) si televiziunea generalista Pro TV - 8 sanctiuni (4 amenzi - 50.000 de lei).

Kiss FM a primit cele mai multe sanctiuni in 2013

In ceea ce priveste posturile de radio, Kiss FM a primit 4 sanctiuni, din care 2 amenzi (cu o valoare totala de 15.000 de lei), Radio Zu - 3 sanctiuni, din care o singura amenda (de 2.500 de lei).

Radio Guerrilla a primit in acest an doar doua sanctiuni, dintre care insa una drastica. CNA a decis, pe 19 septembrie, sa retraga toate licentele Radio Guerrilla, din cauza ca acestea erau operate de o alta societate (Expresiv SA) decat detinatorul de drept al licentei, Realitatea Media SA, fapt interzis de legislatia audiovizualului. In plus, Guerrilla a primit in acest an de la CNA o amenda de 10.000 de lei.

In ceea ce priveste societatile de cablu, CNA a fost foarte bland in acest an cu RCS&RDS, care a primit doar 3 somatii publice. In schimb, in 2012, RCS&RDS a fost cel mai amendat cablist, insumand atunci un numar de 5 amenzi, a caror valoare totala era de 280.000 de lei.

Consiliul National al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare in domeniul programelor audiovizuale, o institutie publica autonoma aflata sub control parlamentar. Consiliul se intruneste, in mod curent, de doua ori pe saptamana, in sedinte publice si este mandatat sa monitorizeze radiodifuzorii si sa aplice sanctiuni in cazul in care constata incalcari ale reglementarilor in vigoare.

Structura CNA s-a modificat din 20 decembrie 2012. Consiliul National al Audiovizualului are, in prezent, urmatoarea componenta: Laura Georgescu (presedinte), Viorel-Vasile Buda (vicepresedinte), Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amenzi CNA, #amenzi televiziune, #amenzi radio , #Stiri Taxe si impozite