ANAF avertizeaza firmele in scris sa-si plateasca impozitele inainte sa vina o inspectie

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 16:28
1785 citiri
ANAF avertizeaza firmele in scris sa-si plateasca impozitele inainte sa vina o inspectie

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a trimis in prima parte a lunii octombrie adrese unui numar de peste 600.000 de firme din baza de date proprie, atentionandu-le ca daca au impozite si taxe neplatite sa efectueze platile inainte de inspectia fiscala, masura fiind o premiera.

Fiscul a selectat din baza de date a contribuabililor peste 600.000 de firme, exceptand astfel persoanele fizice si institutiile publice, carora le-a transmis in prima decada din octombrie adrese nesemnate sau stampilate, prin care erau atentionate sa-si achite impozitele si taxele, in cazul in care n-au facut-o pana la momentul respectiv, inainte de a veni o inspectie fiscala sau de a se trece la executare silita.

"Dupa ce am trimis adresele, am primit multe semnale ca unele dintre firme si-au incetat activitatea, au sentinte de radiere, dar figureaza inca in baza de date a ANAF. Adresa nu este semnata pentru ca nu reprezinta un act administrativ fiscal, pentru ca altfel cineva ar fi inteles s-o conteste si atat ne-ar mai fi trebuit sa ne trezim cu cateva sute de mii de contestatii, ca inspectia abia s-a terminat acum doua luni, spre exemplu, si de ce mai trimitem o noua adresa", a declarat joi Ion Busuioc, directorul general al Directiei Asistenta Constribuabili in cadrul ANAF, la o conferinta pe tema reorganizarii institutiei.

El a mentionat ca scopul adreselor a fost doar de atentionare, in continutul acestora fiind precizat ca, in masura in care impozitele si taxele au fost declarate si achitate integral, companiile nu trebuie sa intreprinda nimic in legatura cu Fiscul. Cu toate acestea, institutia a primit numeroase telefoane si scrisori cu intrebari privind motivele trimiterii documentului.

"Este o metoda in premiera utilizata in Romania si pe unii i-a speriat. Au fost putine companii care au admis ca se confrunta cu dificultati financiare si si-au luat angajamentul ca pe masura ce vor avea disponibilitati financiare isi vor achita restantele, insa aceste cazuri au reprezentat un procent nesemnificativ", a spus Busuioc.

Persoanele fizice si institutiile publice au fost eliminate din lista contribuabililor carora li s-a transmis atentionarea, intrucat numarul ar fi fost prea mare, ANAF utilizand criteriul "firme existente in baza de date".

"La companiile de stat, daca-i trimiti SN CFR si vine sa ia banii din buget sa-si plateasca datoriile, ce-am rezolvat?", a spus oficialul, intrebat de ce totusi nu au fost trimise si companiilor de stat.

Directorul ANAF a aratat ca, in urma adreselelor incasarile au crescut, fiind la finalul lunii octombrie peste nivelul asteptat, insa nu a putut sa precizeze daca acesta a fost factorul determinant sau unul conjunctural.

Fiscul a realizat in octombrie venituri bugetare totale de 17,09 miliarde lei, in crestere cu 7,38% fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 2,66% peste nivelul programat, la bugetul de stat incasand 12,13 miliarde lei, cu 8% mai mult decat in octombrie 2012.

Intrebat daca programul de incasari ale ANAF pentru acest an va fi indeplinit sau depasit, Busuioc a spus ca spera acest lucru, iar Fiscul intreprinde "toate masurile pentru a realiza obiectivul de incasare a veniturilor, de a atinge programul, aceasta (trimiterea adreselor - n.r.) este una dintre masurile pe care le luam".

El a consemnat ca Agentia ar putea trimite in continuare, periodic, astfel de atentionari, dar numai dupa ce evalueaza impactul adreselor deja trimise.

"Este o practica utilizata de multe state. In unele tari, daca a trecut termenul de 25 ale lunii, de exemplu, pentru declaratii, intr-un interval relativ scurt compania este sunata de inspectorul fiscal si este atentionata ca nu a fost incasata plata", spune directorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#avertismente ANAF, #plata taxe ANAF, #taxe impozite ANAF, #colectare taxe ANAF , #Stiri Taxe si impozite