AmCham: Impozitul de 85% afecteaza stabilitatea fiscala asumata de Guvern

Joi, 13 Iunie 2013, ora 14:42
1786 citiri
AmCham: Impozitul de 85% afecteaza stabilitatea fiscala asumata de Guvern

Lipsa de claritate a prevederii privind impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii ingrijoreaza mediul de afaceri, iar adoptarea prin derogare de la Codul Fiscal afecteaza stabilitatea fiscala asumata de Guvern prin precedentul periculos pe care il creeaza, considera AmCham.

"In contextul recentei publicari a OUG 55/2013, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) atrage atentia asupra unor aspecte legate de oportunitatea si continutul acestei Ordonante.

Articolul II al Ordonantei reprezinta o derogare de la principiul cotei unice de impozitare, generand un precedent periculos, afectand stabilitatea fiscala asumata public de guvern in sensul mentinerii cotei unice de impozitare de 16%, atat in cazul impozitului pe profit, cat si cel al impozitului pe venit", se arata intr-un comunicat transmis de AmCham.

Guvernul a decis, prin derogare de la Codul Fiscal, sa stabileasca o cota de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru "in consilii de administratie si consilii de conducere", scria Mediafax in urma cu o saptamana.

Anterior, Executivul anuntase ca acest impozit va fi aplicat angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de conducere din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) "si din cadrul autoritatilor care au fost reorganizate prin infiintarea ASF".

Premierul Ponta a prezentat miercuri formula aprobata de impozitare cu 85% a compensatiilor, din care rezulta ca s-a decis ca impozitul sa fie doar la consiliul de conducere ASF si fosti membri de comisii care au format ASF, aratand ca acei functionari care "se cred mai destepti decat Guvernul" vor fi demisi.

Corpul de Control al Guvernului face verificari privind modificarea deciziei Executivului de impozitare cu 85% a salariilor compensatorii pe care si le-au acordat membrii fostelor comisii care au format ASF, in conditiile in care din ordonanta aprobata de Executiv rezulta ca impozitul de 85% nu va fi aplicat doar pentru fostii membri ai comisiilor din comasarea carora a fost infiintata Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), ci inclusiv in mediul privat, pentru membrii consiliilor de administratie si de conducere, la incetarea contractului de munca inainte de termen.

Absenta unui studiu de impact, reclamata de AmCham

Reprezentantii AmCham, una dintre cele mai importante organizatii de investitori din Romania, atrag, de asemenea, atentia ca prevederile ordonantei sunt de natura sa incalce principiul neutralitatii si echitatii fiscale prin impozitarea diferentiata a unor categorii de angajati, iar lipsa de claritate in formularea textului genereaza ingrijorare in mediul privat, masurile anuntate nefiind explicit limitate la persoanele angajate in companiile de stat.

"Absenta unui studiu de impact al masurilor cu caracter fiscal introduse de Ordonanta face dificila estimarea efectelor produse de Ordonanta asupra mediului de afaceri si economic in general. Adoptarea acestor modificari nu a fost precedata de consultari publice efective.

AmCham Romania saluta eforturile guvernamentale de eliminare a derapajelor permise de cadrul legislativ existent si reitereaza nevoia ca astfel de demersuri sa fie initiate si derulate in consultare cu mediul privat si cu toate partile implicate pentru a asigura consecventa si claritatea modificarilor propuse, fara a aduce atingere principiilor fundamentale de stabilitate si transparenta", se mai arata in comunicat.

AmCham Romania reprezinta peste 300 de membri - companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde dolari si mai mult de 200.000 de locuri de munca create.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozit 85 la suta, #amcham taxa obraz gros, #impozitare salarii compensatorii, #derogare cod fiscal, #stabilitate fiscala Guvern , #Stiri Taxe si impozite