Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

EY: Multinationalele trebuie sa fie mai deschise in rezolvarea problemei preturilor de transfer

EY: Multinationalele trebuie sa fie mai deschise in rezolvarea problemei preturilor de transfer


Specialisti romani de top din domeniul consultantei fiscale au oferit o perspectiva detaliata asupra mediului preturilor de transfer din Romania, cu precadere pe reglementarile in domeniul preturilor de transfer si controalele fiscale in domeniul preturilor de transfer, in cadrul seminarului "Preturi de transfer" organizat de EY.

"In ultima perioada, se poate observa in Romania o crestere a incidentei litigiilor in domeniul preturilor de transfer, autoritatile fiscale punand destul de des sub semnul intrebarii politicile privind preturile de transfer aplicate in cazul tranzactiilor cu societati", a declarat Adrian Rus, Director Executiv si Coordonatorul diviziei de Preturi de transfer din cadrul EY Romania.

Potrivit acestuia, ajustarile preturilor de transfer impuse de autoritati au avut in cele mai multe cazuri efecte importante asupra pozitiilor fiscale ale entitatilor romane vizate, iar contestatiile contribuabililor au fost respinse in numeroase cazuri, recurgandu-se chiar la solutionare din partea instantei.

"In acest context, avand in vedere numarul in crestere al controalelor fiscale, reducerea disputelor va fi mai dificila, iar numarul litigiilor privind preturile de transfer va creste semnificativ. De aceea este esential ca multinationalele sa ia in considerare o abordare mai pro-activa pentru gestionarea controverselor, inclusiv prin incheierea de acorduri de pret in avans pentru tranzactiile ce ar putea genera dispute", a subliniat Adrian Rus.

Emanuel Bancila, Director Executiv pentru Practica de Litigii si Controverse Fiscale, subliniaza importanta luarii unei decizii de catre contribuabil cu privire la procedura de urmat pentru contestarea unei decizii de ajustare in legatura cu impozitarea profiturilor unei intreprinderi din Romania care sunt incluse in profiturile unei intreprinderi asociate situate intr-un alt stat membru UE.

Astfel, contribuabilul are posibilitatea de a alege intre procedura arbitrala reglementata de Conventia nr. 90/436/CEE, care este o procedura desfasurata intre autoritatile competente ale celor doua state membre, dar cu audierea contribuabilului, si procedura administrativa si judiciara nationala. Contribuabilii trebuie sa cunoasca faptul ca parcurgerea procedurii judiciare nationale are un efect negativ asupra posibilitatii de a apela la procedura arbitrajului, intrucat o hotarare intr-un prim grad de jurisdictie pronuntata de instanta nationala impiedica desfasurarea procedurii arbitrale.

Pe de alta parte, parcurgerea procedurii administrative care se desfasoara la nivelul administratiei fiscale nationale nu are niciun efect negativ asupra folosirii procedurii arbitrale, atata timp cat nu se urmeaza si caile judiciare de atac.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1961 ori