Administrarea companiilor: Deputatii europeni au votat pentru mai multa transparenta privind taxele

Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 17:32
1572 citiri
Administrarea companiilor: Deputatii europeni au votat pentru mai multa transparenta privind taxele
Foto: Wikipedia

Marile companii si cele listate la bursa ar trebui sa publice informatii, pentru fiecare tara, privind profiturile, taxele platite pe profit si subventiile publice primite, au spus deputatii miercuri in amendamentele la propunerea legislativa care are ca scop cresterea transparentei si incurajarea angajamentului pe termen lung al actionarilor fata de companii.

Deputatii mai vor sa le permita actionarilor sa voteze in privinta politicilor de remunerare a directorilor, cel putin la fiecare trei ani, potrivit unui comunicat de presa transmis de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania.

"Votul este un pas important inainte pentru a incuraja companiile si investitorii catre un proces de luare a deciziilor orientat pe termen lung si pentru a asigura mai multa transparenta in administrarea companiilor europene si mai mult angajament din partea investitorilor institutionali si a administratorilor bunurilor", a spus raportorul Sergio Cofferati (S&D, IT), dupa vot.

"Textul aprobat contine instrumente importante pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale si evitarii impozitelor, mai ales prin obligatia de a raporta pe fiecare tara, ceea ce va asigura declararea deschisa de catre multinationale a taxelor pe care le platesc in fiecare tara in care opereaza. Nu putem rata aceasta ocazie, mai ales dupa Luxleaks si alte scandaluri", a mai spus el.

Noua cerinta de raportare a impozitelor pe fiecare tara

Deputatii au introdus o cerinta pentru companiile mari de a publica informatii pentru fiecare tara privind profiturile sau pierderile brute, taxele pe profit sau pierdere si subventiile publice primite.

Organizatiile de interes public, inclusiv companiile listate si firmele de asigurari, precum si companiile desemnate de statele membre ca entitati de interes public datorita importantei lor publice vor fi, la randul lor, subiect al acestei obligatii, spun deputatii.

Actionarii - un cuvant de spus privind remunerarea directorilor

Parlamentul vrea prevederi care sa le permita actionarilor sa voteze cel putin o data la trei ani in privinta politicii de remunerare a directorilor companiilor listate.

Cu toate acestea, se spune ca statele membre ar trebui sa poata decide daca votul privind remunerarea directorilor dat de adunarea generala a actionarilor este obligatoriu sau consultativ.

Politicile companiei privind remunerarea directorilor ar trebui sa explice cum contribuie la interesul companiei pe termen lung si sa stabileasca criterii clare pentru alocarea unor remuneratii fixe sau variable, inclusiv toate bonusurile si beneficiile, spune Parlamentul.

Valoarea actiunilor nu ar trebui sa aiba un rol important in criteriile de performanta financiara, iar remuneratia bazata pe actiuni nu ar trebui sa reprezinte cea mai importanta parte din remuneratia variabila a directorilor, mai spun deputatii.

Ce urmeaza

Textul amendat de Parlament a fost votat cu 556 de voturi la 67 si 80 de abtineri. Deputatii au decis sa nu inchida procedura primei lecturi, ci sa intre in discutii informale cu statele membre, in scopul de a obtine un acord privind versiunea finala a legii.

#transparenta taxe companii, #Parlament European taxe companii , #Stiri Taxe si impozite