Videanu critica impozitarea cu 16% a veniturilor bugetare de peste 4.500 de lei

Joi, 31 Mai 2012, ora 16:43
2574 citiri
Videanu critica impozitarea cu 16% a veniturilor bugetare de peste 4.500 de lei

Democrat liberalul Adriean Videanu a declarat, joi, ca propunerea premierului Victor Ponta privind impozitarea veniturilor de peste 4.500 de lei ale bugetarilor cu 16% reprezinta "o masura prociclica" adica duce "catre dezastru".

"Din pacate, masurile pe care domnul Ponta le propune, de impozitare a acestor venituri cu 16% a sumelor ce depasesc 4.500, din punct de vedere al substantei politicilor fiscale este o masura prociclica. Si am sa va explic ca inseamna o masura prociclica, care adancespte efectele crizei. Este ca si cum o masina aflata in panta, care se indreapta catre un zid, el accelereaza. Accelereaza si se duce catre dezastru. Asta inseamna o masura prociclica, la ceea ce face domnul Ponta", a explicat Videanu intr-o conferinta de presa.

El l-a criticat pe Ponta pentru modul in care a vorbit despre impozitarea salariilor care depasesc 4.500 de lei din sectorul public.

Adriean Videanu s-a aratat nemultumiut de faptul ca premierul a anuntat o masura de o asemenea importanta fara un studiu de impact si fara o fundamentare exacta. De asemenea, Videanu l-a criticat pe Ponta pentru ca nu a prezentat cifre pentru a arata cate persoane sunt afectate de o asemenea masura.

"Va dau cifrele, poate i le transmiteti dumneavoastra domnului Ponta, bugetarii afectati sunt aproximativ 49.800, companiile nationale au 34.100 salariati, iar in regiile autonome sunt 5.900 de salariati. Era extraordinar de simplu daca dorea sa faca aceasta analiza strict numai la nivelul sectorului bugetar si al companiilor si regiilor nationale", a precizat Adriean Videanu.

In opinia lui Videanu, cel mai grav lucru care se manifesta in aceasta perioada este "lipsa de predictibilitate", aratand ca pe langa efectele euro care afecteaza mediul de afaceri nici investitorii romani nu mai stiu cum sa-si gestioneze afacerile neavand foarte clar ce inseamna seturile de politici fiscale pe care acest guvern le promoveaza.

Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei pe luna. Sistemul ar putea fi aplicat de anul viitor si numai pentru sectorul bugetar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozitare venituri, #Adriean Videanu impozitare venituri, #masura impozitare salarii , #Impozit venit