Deseurile, impozitate cu 16%

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 22:00
3583 citiri
Deseurile, impozitate cu 16%

Veniturile obtinute din valorificarea deseurilor prin centrele de colectare, altele decat cele care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau alte fonduri publice, vor fi impozitate cu 16%, fiind considerate venituri obtinute din alte surse, informeaza Guvernul.

Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal au fost completate, miercuri, de Guvern, printr-o hotarare care clarifica mai multe prevederi privind impozitul pe profit, impozitul pe venit, TVA, accize, impozite si taxe locale, contributii sociale obligatorii.

In ceea ce priveste impozitul pe venit, hotararea de guvern clarifica regimul neimpozitarii veniturilor obtinute din valorificarea bunurilor mobile din patrimoniul personal, prin centrele de colectare, care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau alte fonduri publice.

"Veniturile obtinute din valorificarea deseurilor, altele decat cele care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau alte fonduri publice, prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hartie, sticla si altele asemenea sunt venituri impozabile si se incadreaza in categoria <>. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut, impozitul fiind final", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Actul normativ extinde totodata categoria persoanelor impozabile care pot constitui un grup fiscal din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata. Astfel, grupul va putea fi constituit din persoane impozabile care sunt administrate de catre acelasi organ fiscal, fata de prevederile precedente care permiteau numai marilor contribuabili sa constituie un grup fiscal unic.

Persoanele care formeaza un grup fiscal unic pot depune un decont de TVA centralizat prin reprezentantul desemnat, nefiind necesara depunerea decotului de fiecare membru al grupului fiscal

In domeniul accizelor este introdusa posibilitatea autorizarii tancurilor plutitoare/barjelor in limita celor opt antrepozite fiscale de depozitare apartinand antrepozitarilor fiscali autorizati pentru productia de produse energetice, in scopul fluidizarii operatiunilor de alimentare cu combustibil a navelor.

Sunt introduse si prevederi privind revizuirea scutirii de la plata accizelor pentru alcoolul etilic si produsele alcoolice denaturate si utilizate pentru fabricarea de produse care nu sunt destinate consumului uman.

Hotararea de guvern clarifica si modul de calcul al taxei hoteliere, stabilind ca, in cazul in care autoritatile locale opteaza pentru instituirea acesteia, cota de 1% sa fie aplicata la valoarea totala a cazarii/tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#venituri colectare deseuri, #colectare deseuri, #impozite venit, #grup fiscal impozabil , #Impozit venit