Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Danezii cumpara dosarele Mossack Fonseca. Copenhaga vaneaza 600 de evazionisti in scandalul Panama Papers

Danezii cumpara dosarele Mossack Fonseca. Copenhaga vaneaza 600 de evazionisti in scandalul Panama Papers


Oficialii din guvernul danez sunt hotarati sa puna mana pe cei 600 de evazionisti din tara, deconspirati in scandalul Panama Papers ca si-au ascuns averile in diverse paradisuri fiscale.

Ministrul pentru Politici Fiscale, Karsten Lauritzen, a anuntat ca guvernul sau este gata sa aloce fonduri pentru cumpararea datelor scurse din dosarele Mossack Fonseca, informeaza BBC.

Autoritatile daneze au primit o oferta anomina de vanzare a datelor celor 600 de evazionisti din tara care apar in dosarele Mossack Fonseca, iar oficialii de la Copenhaga sunt decisi sa mearga pana la capat in lupta impotriva evaziunii fiscale.

"Le datoram acest lucru tuturor contribuabililor danezi care isi platesc taxele la zi", a explicat ministrul Lauritzen.

Desi guvernul danez nu a facut publica suma pe care ar trebui sa o plateasca pentru aceste documente, bursa zvonurilor din Copenhaga face referire la aproximativ 9 milioane de coroane (1,2 milioane de4 euro).

La fel, nu este clar nici daca guvernul Danemarcei va cumpara aceste documente direct de la sursa care a stat la baza dezvaluirilor facute in scandalul Panama Papers sau de la un intermediar.

Lauritzen a recunoscut insa ca legatura cu ofertantul a fost facuta prin intermediul autoritatilor fiscale ale unui alt stat, negocierile derulandu-se apoi pe canale sigure.

Danemarca nu ar fi primul stat care aloca bani pentru cumpararea unor documente vizand evazionistii din propriile granite, Germania, Franta si Marea Britanie fiind suspectate a fi procedat la fel in cateva randuri.

Desi recunoaste ca este intelept sa cumpere aceste documente, ministrul Lauritzen admite ca sunt probleme cu folosirea datelor in instanta, in acest caz autoritatile daneze temandu-se ca ar putea fi acuzate de folosirea unor date confidentiale subtilizate din birourile firmei de consultanta Mossack Fonseca.

In primavara acestui an, 11,5 milioane de documente scurse in media au zguduit lumea financiara globala, dosarele Mossack Fonseca facand referile la peste 200.000 de firme paravan, fundatii si fonduri de investitii prin care veniturile netaxate ale unor persoane fizice si corporatii isi croiesc drum catre diverse paradisuri fiscale din lumea intreaga.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 4216 ori