Aplicarea impozitului progresiv va fi discutata cu FMI, in toamna

Marti, 14 August 2012, ora 15:28
2299 citiri
Aplicarea impozitului progresiv va fi discutata cu FMI, in toamna

Posibilitatea introducerii impozitului progresiv in Romania va fi discutata de Guvernul Romaniei si FMI in luna octombrie, a declarat premierul Victor Ponta, adaugand insa ca nu crede ca este bine sa fie majorata cota marginala de 16%, deoarece ar fi un semnal negativ.

"Nu cred ca este bine sa majoram cei 16%, ar fi un semnal categoric negativ. La momentul la care construim bugetul pe 2013, vom incerca sa vedem care sunt posibilitatile si prioritatile. In octombrie, calculam la buget si discutam cu cei de la FMI daca putem sa il introducem de la 1 ianuarie", a spus Ponta.

Seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, sustine ca trecerea la cota progresiva ar trebui sa nu afecteze veniturile bugetare, ceea ce s-ar putea realiza daca se vor propune rate de impozitare mai mari de 16%, sistemul propus de Guvernul Ponta fiind posibil doar daca se opereaza o reducere a salariilor.

"In forma propusa, cota progresiva ar scadea semnificativ veniturile. Daca vei avea o cota mai mica pe venit, atunci ar trebui sa se reduca si fondul de salarii. Nu cred ca este o propunere inteleapta", a afirmat, marti, oficialul FMI.

Premierul Victor Ponta anunta in luna mai ca Guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzand cote diferentiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% si 16%, sistem care ar urma sa fie introdus de la 1 ianuarie 2013 daca USL va castiga alegerile din toamna.

"Un impozit progresiv are doua avantaje, desi nu toata lumea le numeste astfel. Pe de o parte se incaseaza mai multi bani la buget, iar pe de alta parte se realizeaza o distribuire mai echitabila a poverii fiscale in sensul ca persoanele care au venituri si posibilitati mai mari, platesc proportional cu acestea", declara in luna iulie pentru Business 24 analistul economic Aurelian Dochia.

Pe de alta parte insa, aminteste acesta, oponentii impozitului progresiv sustin ca acesta incurajeaza evaziunea fiscala si, din aceasta cauza, obiectivul de a realiza mai multe venituri la buget nu se indeplineste. De asemenea, un astfel de impozit i-ar descuraja pe cei care castiga mai mult.

Cota de impozit ramane neschimbata. Impozitarea progresiva, discutata in intreaga lume

#introducere impozit progresiv Romania, #aplicare impozit progresiv Romania, #impozit progresiv Romania, #FMI discutii impozit progresiv, #Victor Ponta impozit progresiv , #Impozit venit