Notarii incurajeaza imobiliarele prin operatiuni online specifice

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:02
7437 citiri
Notarii incurajeaza imobiliarele prin operatiuni online specifice
Harta localitatilor in care sistemul este functional sau in curs de implementare

Persoanele si firmele care doresc sa tranzactioneze bunuri imobiliare precum constructii sau terenuri vor scapa de cativa pasi birocratici, gratie unui program national al Uniunii Notarilor Publici, in parteneriat cu autoritatile locale.

Pentru orice tranzactie imobiliara, contribuabilii erau nevoiti, inainte de a ajunge la notariat, sa treaca pe la sediul Directiei Generale de Impozite si Taxe Locale (DGITL) pentru a obtine certificatul de atestare fiscala. Apoi, dupa tranzactia de la notariat, atat vanzatorul cat si cumparatorul erau nevoiti sa mearga din nou la sediul DGITL, pentru radierea, respectiv inscrierea pe rolul fiscal al imobilului tranzactionat.

Noul sistem informatic, realizat printr-un parteneriat intre Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNPR) si autoritatile locale, permite realizarea operatiunilor de eliberare a certificatelor de atestare fiscala precum si, la cererea contribuabilului, de inregistrare/ scoatere din evidenta fiscala a unor bunuri imobile direct in biroul notarului, astfel incat nu mai este necesara deplasarea la DGITL.

Miruna Popescu, purtatoare de cuvant a UNNPR

"Clientii care au solicitat utilizarea sistemului sunt foarte multumiti. Dar, atentie! Nu se pot achita impozite la notar", a declarat pentru Business24, Miruna Popescu, purtatoare de cuvant a UNNPR.

In ce orase scapam de birocratie


View Harta interactiva a parteneriatelor dintre UNNPR si autoritatile locale in a larger map

Sistemul functioneaza deocamdata in sectorul 1 al Capitalei si Galati, uramand sa fie implementat in cursul acestei saptamani si in Braila si Ploiesti.

"Dorim extinderea in toata tara, insa procesul va mai dura, in functie de ritmul de raspuns al autoritatilor locale. Este necesar ca fiecare administratie publica si camera a notarilor publici in parte sa incheie protocoale", a spus Miruna Popescu, care a mai precizat ca exista discutii avansate si cu celelalte sectoare ale Bucurestiului.

Securitatea sistemului informatic, autentificarea utilizatorilor pe baza de certificate digitale calificate si confidentialitatea datelor transmise intre utilizatori este asigurata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

#parteneriat UNNPR autoritati locale, #birocratie tranzactii imobiliare, #atestare fiscala tranzactii imobiliare , #Impozit tranzactii imobiliare