Senatul respinge reducerea impozitului pentru cladirile destinate turismului

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 14:26
2100 citiri
Senatul respinge reducerea impozitului pentru cladirile destinate turismului

Plenul Senatului a respins marti o propunere legislativa care ar fi modificat Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal in sensul ca ar fi fost introduse in categoria imobilelor pentru care impozitul se reduce la 50% si cladirile si terenurile din zona montana detinute de persoanele juridice care presteaza servicii turistice pentru o durata de minimum sase luni.

Comisia pentru buget-finante a Senatului a fost cea care, printr-un amendament adus propunerii legislative, a introdus si cladirile si terenurile din perimetrul Rezervatiei Delta Dunarii care sunt utilizate (prin hotarare a consiliului local) pentru prestarea de servicii turistice in lista imobilelor pentru care impozitul este redus la 50%.

Amendamentul a fost insa respins de plen, raportul suplimentar de admitere intocmit de comisie primind doar 15 voturi pentru, 78 de senatori pronuntandu-se impotriva si patru abtinandu-se.

Senatul a respins si propunerea de lege formulata de initiator, cu 12 voturi pentru, 86 voturi impotriva si doua abtineri.

In expunerea de motive, initiatorii - mai multi deputati UDMR - aminteau ca Legea muntelui nr. 347/2004 declara zona montana ca fiind "teritoriu de interes national special economic, social si de mediu".

"Strategia de dezvoltare durabila a zonei montane recunoaste faptul ca locuitorii zonei montane, ca urmare a productiilor agricole scazute, nu beneficiaza de resurse financiare suficiente, de inputuri, de infrastructura adecvata in gospodarie, de asistenta tehnica si de pregatire profesionala specifica, ceea ce limiteaza calitatea vietii locuitorilor din acest areal", se arata in documentul amintit.

Initiatorii mai sustineau ca extinderea facilitatilor fiscale, prevazute de legea supusa modificarii, pentru persoanele juridice care desfasoara activitati de turism in zona montana, nu numai ca va sprijini dezvoltarea sectorului de servicii in domeniul turismului montan, dar va conduce si la crearea de locuri de munca.

In prezent, aceasta reducere se aplica doar cladirilor si terenurilor de pe litoralul Marii Negre.

Legea are un caracter ordinar iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozite turism montan, #Senat reducere impozit turism, #impozit terenuri cladiri munte , #Impozit teren