Ai teren ce nu poate fi cultivat din cauza poluarii? Guvernul s-a razgandit - nu mai esti scutit de impozit

Joi, 31 Iulie 2014, ora 16:16
2472 citiri
Ai teren ce nu poate fi cultivat din cauza poluarii? Guvernul s-a razgandit - nu mai esti scutit de impozit
Foto: turbotax.intuit.com

Proprietarii de terenuri degradate sau poluate, neincluse in perimetrul de ameliorare, nu vor mai fi scutiti de plata impozitului pe teren, scutire de care au beneficiat din ianuarie in baza unei legi a parlamentarilor PSD acceptata de Guvern, dar cu reticente legate de scaderea veniturilor locale.

La momentul extinderii scutirii si pentru aceasta categorie de proprietari, a fost stabilit ca facilitatea este acordata cu avizul Ministerului Agriculturii si al Ministerului Mediului, iar acest aviz are ca scop "identificarea" terenurilor degradate sau poluate neincluse in perimetrul de ameliorare, precum si delimitarea acestora.

Perimetrul de ameliorare include terenurile degradate sau neproductive agricol care pot fi ameliorate prin impadurire si a caror punere in valoare este necesara din punctul de vedere al protectiei solului, al regimului apelor, al imbunatatirii conditiilor de mediu si al diversitatii biologice.

Pana la inceputul acestui an, de scutirea impozitului pe teren beneficiau doar proprietarii de terenuri degradate sau poluate incluse in perimetrul de ameliorare, pentru perioada cat dureaza ameliorarea.

La sfarsitul anului trecut, un grup de 16 parlamentari PSD au initiat un proiect de lege care stabileste ca, de la 1 ianuarie 2014, si proprietarii de terenuri neincluse in perimetrul de ameliorare sa fie scutiti de impozitul pe teren.

Argumentul a fost ca exista terenuri arabile poluate sau degradate neincluse in perimetre de ameliorare, pentru care proprietarii continua sa plateasca impozit desi terenul nu poate fi cultivat din cauza poluarii si a substantelor nocive pe care le contin, ca exemple in acest sens fiind indicate terenurile din Copsa Mica si Baia Mare.

Proiectul a fost avizat favorabil de Guvern, cu amendamentul ca noua scutire de impozit conduce la micsorarea veniturilor bugetelor locale, astfel ca trebuie prevazute mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri.

Documentul a fost adoptat de ambele Camere ale Parlamentului si promulgat de presedinte in octombrie 2013, fiind aplicat incepand cu 1 ianuarie 2014.

Ultima forma a proiectului noului Cod Fiscal, redactata dupa retragerea de pe site-ul Ministerului Finantelor si obtinuta de MEDIAFAX, mentine scutirea de impozit doar pentru terenurile degradate sau poluate care sunt incluse in perimetrul de ameliorare si nu mai face nicio referire la faptul ca autoritatile locale ii pot scuti de impozit si pe proprietarii terenurilor degradate sau poluate care nu sunt incluse in acest perimetru.

#scutire impozit teren, #impozit teren , #Impozit teren