Danemarca vrea sa reduca taxele si impozitele: Trebuie sa merite sa muncesti!

Miercuri, 30 August 2017, ora 11:56
6960 citiri
Danemarca vrea sa reduca taxele si impozitele: Trebuie sa merite sa muncesti!
Foto: PicQuery.com

Danemarca este pe punctul de a face un pas neasteptat in privinta politicii sale fiscale. Taxele impuse pe acumularile din fondurile de penii si impozitele pe automobile ar putea fi reduse in perioada urmatoare, pentru a incuraja populatia sa lucreze mai mult.

Regatul nordic se confrunta cu o acuta lipsa a fortei de munca, somajul fiind la cel mai scazut nivel, iar politicienii din Copenhaga cauta cu disperare solutii la aceasta problema, realateaza CNN Money.

"Trebuie sa merite sa muncesti. Trebuie sa fie mai ieftin sa fii danez", argumenteaza ministrul de Finante, Kristian Jensen.

Conform OCDE, Danemarca are cel mai mare nivel de impozitare pe venitul pe cap de locuitor, danezii platind anul trecut taxe care ating 36% din venitul realizat, mult peste media de 25,5% intalnita in randul celorlalte state membre ale organizatiei.

Oficialii danezi spera ca o astfel de masura ii va incuraja pe localnici sa munceasca mai mult, efectul urmand sa se resimta si intr-o crestere economica de 0,5% in semestrul II al acestui an.

"Este cu siguranta un gest incurajator ca guvernul danez se gandeste sa reduca impozitele, in special pe salarii, in contextul in care firmele din aceasta tara se plang de o lipsa acuta de personal", crede Jessica Hinds, economist la Capital Economics.

Beneficiile insa, nu vor fi atat de mari pe cat se crede, avertizeaza aceasta.

Programul guvernamental prevede ca muncitorii cu venituri reduse sa beneficieze de scutire de impozite, pentru a descuraja mentinerea acestora in somaj, iar o serie de deduceri fiscale vor fi acordate si pentru cei care contribuie la sistemele de pensii.

La fel, costurile de inscriere a unei masini ar putea fi reduse cu 15.000 de coroane daneze (aproximativ 2000 euro). Cu toate acestea, sistemul de asigurari sciale si cel educational ar putea avea de suferit, in conditiile in care impozitele platite de danezi se regasesc in gratuitatea invatamantului, inclusiv a celui universitar, in asigurarile de sanatate si alte beneficii sociale consistente.

Pentru implementarea noului set de legi, guvernul de la Copenhaga va avea nevoie si de sustinerea partidelor din opozitie.

#impozite Danemarca, #reforma fiscala, #forta munca Danemarca , #Impozit salariu