UE descopera noi paradisuri fiscale: Germania si Spania, in capul listei

Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 11:10
3673 citiri
UE descopera noi paradisuri fiscale: Germania si Spania, in capul listei
Foto: Flickr/Images Money

Alaturi de Luxemburg, Germania si Spania se dovedesc cele mai socante exemple de state care incurajeaza evitarea impozitarii si spalarea de bani a multinationalelor, se arata intr-un raport al retelei de ONG-uri European Network on Debt and Development (Eurodad).

Autorii raportului sustin ca, in special, Germania si Luxemburgul ofera un meniu divers de optiuni in vederea ascunderii proprietatilor si spalarea de bani, remarca revista Business Insider.

Secretomanie germana

Negociatorii statului german s-au aratat potrivnici ideii de a face publice datele din lista beneficiarilor de taxe avantajoase, desi o versiune a acestei dispozitii a trecut de forurile europene si este pe punctul de a fi implementata.

"Este o lipsa totala de transparenta in Germania, asa ca nu este de mirare ca apar aceste scandaluri.

Chiar si cand s-au facut eforturi la nivelul intregii Uniuni de a face lumina in aceste cazuri, Germania a aparut tot ca un oponent al ideii", a afirmat cordonatorul raportului, Tove Ryding.

Inclusiv stocarea informatiilor prinvind adevaratii proprietari ai unor active administrate de fonduri de investitii din Germania a reprezentat un soc, legislatia germana fiind indeajuns de imperfecta pentru a permite spalarea de bani.

In imediata vecinatate, Luxemburgul prezinta "cel mai mare risc de spalare de bani" din intreaga Uniune Europeana, conform analizei facute de analistii organizatiilor neguvernamentale.

In cazul Luxemburgului, raportul face referire la mentinerea defectuoasa a bazei de date din Registrul Comertului si emiterea unor noi legi care conserva secretomania intretinuta in jurul proprietarilor de afaceri din ducat.

Corida fiscala

In Spania, problema se prezinta la un nivel total diferit. Autorii raportului sustin ca oficialii spanioli intretin cea mai agresiva campanie de negociere a tratatelor privind taxarea preferentiala a corporatiilor din cele 15 state europene incluse in studiu.

Analistii Eurodad sustin ca Spania a adoptat un model creionat de OCDE care avantajeaza direct tarile bogate, in detrimentul tarilor in curs de dezvoltare, asa cum este prevazut in modelul propus de ONU.

Dupa evaluarea acuta in regatul spaniol, raportul concluzioneaza ca retinerea impozitelor la sursa in cazul acestor tratate a scazut cu 5,4 procente.

La polul opus, Danemarca si Slovenia se pregatesc sa implementeze o politica de transparenta totala in privinta registrelor publice cu informatii de baza privind actionarii companiilor inregistrate in aceste tari.

Raportul Eurodad a fost lansat la un an dupa ce lumea financiara a fost zguduita de scandalul Luxemburg Leaks in care s-au facut publice detaliile in care sute de mutinationale au apelat la negocieri cu guvernul luxemburghez in vederea reducerii impozitului pe veniturile aduse in tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spalare bani UE, #paradisuri fiscale Europa, #lipsa transparenta, #raport Eurodad, #spalare bani Germania , #Impozit profit