Statul impoziteaza banii trimisi spre paradisuri fiscale. Se vor speria evazionistii?

Joi, 21 Februarie 2013, ora 11:44
3497 citiri
Statul impoziteaza banii trimisi spre paradisuri fiscale. Se vor speria evazionistii?

Statul da semne de preocupare in privinta fenomenului de spalare de bani, prin propunerea unor masuri fiscale care sa descurajeze tranzactiile financiare intre Romania si firmele offshore.

Insa masurile Guvernului reprezinta doar un gest de intentie si in niciun caz o solutie pentru aceste practici, avertizeaza consultantul financiar Ionel Blanculescu.

Iata cum arata propunerea: in cazul in care exista conventii intre Romania si statul in care se face tranzactia, dar nerezidentul nu face dovada rezidentei in acel stat, se aplica un impozit de 16%. Daca nerezidentul face dovada, acesta poate alege cel mai favorabil impozit. Daca nu exista conventie cu statul respectiv, banca va opri la procesarea tranzactiei un impozit de 50%.

Astfel de masuri pot fi evitate usor insa, prin introducerea unei noi verigi in lantul de spalare a banilor. De exemplu, compania din Romania nu va mai face plati direct catre offshore, ci prin intermediul unui stat care percepe impozit mic (offshore gri), precum Bulgaria sau Cipru (care practica impozit de 10%), dar care nu are reglementari atat de stricte in privinta transferurilor catre paradisuri fiscale.

Cum spala corporatiile banii

Evaziunea fiscala care aduce cele mai mari pierderi bugetului de stat este cea din sectorul corporativ. Corporatii din toata lumea spala bani prin metoda pretului de transfer. Mai exact, multinationalele spala bani prin intermediul operatiunilor de import/export cu offshore-uri. Pe de o parte, compania poate exporta produse la un pret apropiat de costul de productie, impozitul pe profit fiind minim, ca apoi sa revanda produsele respective din offshore cu adaugarea profitului de rigoare, care suporta impozitele foarte mici ale statului respectiv.

In cazul importurilor, produsele intra in tara cu un pret supraestimat, la care compania isi adauga un profit minim, urmand sa pastreze diferenta de cost in offshore.

"Va garantez ca toate corporatiile din Romania sunt 'optimizate' in felul acesta. Estimez pana la 70 de miliarde de euro in offshore-uri", a declarat Blanculescu pentru Business24. Caracterul generalizat al coruptiei este subliniat si de sumele mici colectate de stat in 2008, un an de boom economic.

"Dintr-un total al cifrei de afaceri de 260 de miliarde de euro in Romania, la bugetul de stat a ajuns mai putin de un miliard. In schimb, cu un impozit pe cifra de afaceri de doar 3%, s-ar fi strans aproape opt miliarde de euro, cu un efort minim din partea statului, pentru ca cifra de afaceri nu se poate maslui", a explicat Blanculescu.

Pe langa impozitarea cifrei de afaceri, consultantul financiar considera ca statul ar trebui sa perceapa pentru toate cele 64 de paradisuri fiscale impozite de peste 50%.

Fenomenul spalarii banilor s-ar ridica la 15 trilioane de euro la nivel mondial

Cele 70 de miliarde de euro din offshore-uri, care ar fi scapat de Fiscul roman, nu inseamna nimic pe langa proportia fenomenului la nivel global. 15 trilioane de euro s-ar gasi in conturile celor peste 60 de tari cu sistem fiscal special.

Iar criza financiara a provocat un soi de vanatoare de vrajitoare in randul companiilor care recurg la astfel de practici, pentru a-si spori profitul. Amazon si Starbucks sunt doar doua dintre multinationalele care au fost prinse "trisand".

SUA si Marea Britanie se numara printre cele mai active tari in lupta impotriva spalarii banilor. David Cameron a inclus subiectul in fruntea agendei G8, iar Fiscul american face eforturi pentru desecretizarea informatiilor despre conturile din strainatate ale cetatenilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cod Fiscal spalare bani, #Cod Fiscal masuri offshore, #spalare de bani offshore, #corporatii offshore , #Impozit profit