ONU acuza: Corporatiile au dosit 191 de miliarde de euro in paradisuri fiscale

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 17:50
4703 citiri
ONU acuza: Corporatiile au dosit 191 de miliarde de euro in paradisuri fiscale
Foto: Pixabay

Luxemburgul este in continuare in topul paradisurilor fiscale preferate de corporatii, dupa cum dezvaluie un raport al UNCTAD, un think tank patronat de ONU.

Analiza efectuata de expertii UNCTAD asupra transferurilor realizate de companiile internationale in tari cu o fiscalitate lejera demonstreaza ca acestea au trimis in paradisurile fiscale peste 191 de miliarde de euro, cea mai mare parte a sumelor fiind directionata in conturi din Luxemburg si Olanda, conform Euronews.

Averi la adapost

Banii nu au poposit decat o scurta perioada in cele doua tari, fiind apoi mutati in alte state cu aceeasi politica laxa in domeniul fiscal, ca urmare a inaspririi legislatiei privind impozitarea din UE.

Cel putin 62 de miliarde de euro au luat drumul altor doua paradisuri fiscale intretinute de Marea Britanie: insulele Virgine Britanice si Cayman.

In ultimii doi ani, sursa banilor s-a modificat, corporatiile din economiile dezvolate fiind depasite in dosirea profiturilor de catre companiile din tari emergente.

Intre 2010-2014, firmele din Hong Kong, Statele Unite, Rusia si China s-au dovedit cele mai active in plasarea profiturilor in paradisuri fiscale.

Raportul ONU intretine scandalul global declansat de dosarul "Panama Papers", in care se arata cum sume uriase de bani au fost plimbate pe sub nasul autoritatilor in ciuda restrictiilor legale impuse in anumite cazuri.

De altfel, expertii fiscali ai ONU sustin ca, in acest moment, combaterea paradisurilor fiscale ramane cea mai mare provocare pentru guvernele din intreaga lume.

Flux in crestere

Raportul UNCTAD reliefeaza o crestere a fluxului de numerar directionat in 2015 catre paradisurile fiscale din intreaga Europa, aceasta fiind constatata in fiecare trimestru, comparativ cu 2014.

Spre exemplu, catre subsidiarele din Luxemburg, majoritatea apartinand unor corporatii si fonduri de investitii americane, investitorii de peste ocean au directionat nu mai putin de 129 de miliarde de dolari in cursul anului trecut, arata raportul UNCTAD.

Olanda s-a dovedit a fi in stransa relatie cu entitatile off-shore sustinute de britanici, fluxul de capital inregistrat intre cele doua zone crescand de la 2 miliarde de dolari, in primul trimestru al anului trecut, pana la 148 de milioane in perioada iulie-septembrie 2015.

In schimb, paradisurile fiscale din zona Caraibelor sunt preferate de catre firmele din Hong Kong, Rusia, China si Brazilia, 65% din fondurile ajunse aici apartinand unor companii din aceste regiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evitarea impozitarii, #paradisuri fiscale Europa, #afacer corporatii , #Impozit profit