Multinationalele scot anul cate 100 de miliarde de dolari din tarile sarace

Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 17:43
6507 citiri
Multinationalele scot anul cate 100 de miliarde de dolari din tarile sarace
Foto: Pixabay

Companiile multinationale ajung sa retraga din tarile in curs de dezvoltare, prin intermediul schemelor de evitare a taxelor, pana la 100 de miliarde de dolari annual, anunta organizatia caritabila Oxfam intr-un raport dat publicitatii la inceputul acestei saptamani.

Profitul neimpozitat care se scurge catre paradisurile fiscale din Olanda, Elvetia, Singapore, Irlanda, Luxembourg, Hong Kong, Cipru, Insulele Bermude, Insulele Cayman, Bahamas, Mauritius, Jersey, Curacao si Insulele Virgine Britanice ar putea asigura educatia pentru cei 124 de milioane de copii care nu frecventeaza in prezent scoala, arata raportul, citat de Daily Sabah.

La fel, 6 milioane de copii ar putea beneficia de tratament gratuit, daca sumele respective ar ramane in bugetele tarilor supuse sistematic metodelor de evitare a platii impozitelor.

Si nu doar tarile emergente au de suferit de pe urma ingineriilor financiare puse in scena de corporatii, ci si statele dezvoltate, Australia, spre exemplu, pierzand in acest fel 5 miliarde de dolari australieni, in 2014, echivalentul a 3,7 miliarde USD, dupa cum sustin expertii Oxfam Australia.

De altfel, in urma cu 25 de ani, media de impozitare in randul economiilor din grupul G20 era de 40%, in vreme ce astazi a coborat la mai putin de 30%..

Din punctul de vedere al expertilor organizatiei umanitare, aplicarea unor stimulente fiscale neproductive si risipitoare pentru atragerea corporatiilor a devenit o moda periculoasa si des practicata, in special in tarile dezvoltate.

Elvetia, Singapore si Olanda domina topul paradisurilor fiscale la care apeleaza multinationalele din Australia atunci cand vor sa faca pierduta urma profitului inregistrat in tara, apreciaza economistul Oxfam, Muheed Jamaldeen.

Guvernul australian a dat publicitatii un raport in care arata ca o treime din cele mai mari companii prezente in Australia nu au platit impozite in anul fiscal 2014-2015, ca urmare a pierderilor raportate.

#impozite corporatii, #profit corporatii, #paradisuri fiscale, #inginerii financiare multinationale, #top paradisuri fiscale , #Impozit profit