Impozit zero pe profitul suplimentar: O idee "stranie" si "exotica"

Joi, 24 Mai 2012, ora 08:02
2102 citiri
Impozit zero pe profitul suplimentar: O idee "stranie" si "exotica"

Masura de stimulare a mediului de afaceri prin eliminarea impozitului pe profitul suplimentar obtinut de companii, de la un al la celalalt, starneste stupefactie in randul specialistilor in fiscalitate.

Intentiile guvernului au fost facute publice de ministrul delegat al Mediului de Afaceri, Lucian Isar, care, desi recunoaste ca este o idee "stranie", spera sa prinda contur in urmatoarele sase luni.

"Verificam daca poate fi implementata: inseamna impozit zero pentru profitul ce depaseste ce s-a produs intr-o anumita perioada anterioara, in 2011 sau trimestre din 2011. Practic, este un sistem de stimulare, astfel incat mediul privat sa produca mai mult decat a produs in 2011, sau daca nu poate sa produca macar sa arate un profit mai mare", a declarat Isar.

O idee "exotica"

O astfel de masura a starnit stupefactie in randul specialistilor in fiscalitate. Gabriel Biris caracterizeaza la randul sau propunerea ca fiind una "exotica", care nu ar avea efectul scontat.

"Daca o aplici pe fiecare companie in parte, ar insemna ca orice profit suplimentar obtinut de companie, ceea ce ar insemna inclusiv concedieri, ar fi scutit de impozit, insa nu ajuta cu nimic la cresterea economica. Orice companie doreste sa obtina profit, indiferent daca este impozitat sau nu".

Singurul beneficiu pe care o astfel de masura ar putea sa o aduca mediului de afaceri sunt oportunitatile de planificare fiscala, potrivit lui Biris.

Orice reducere este binevenita

Pe de alta parte, consultantul financiar Ionel Blanculescu saluta propunerea, dar mai curand datorita simbolisticii pe care o sugereaza.

"Este mai mult o chestiune de simbolistica, avem un trend de scadere a fiscalitatii si nu de crestere, dupa trei ani de impozite si taxe".

Cu toate ca impactul asupra mediului de afaceri ar fi minim, consultantul considera ca orice scadere de fiscalitate este binevenita, mai ales daca va fi corelata si cu alte masuri, precum reducerea CAS in 2013.

O astfel de masura nu ar afecta nici bugetul, impactul fiind de maxim 200 milioane de euro, potrivit calculelor oferite de Blanculescu.

#impozit zero pe diferenta de profit, #impozit 0 profit suplimentar, #Isar masura reducere fiscalitate, #Isar impozit zero , #Impozit profit