Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gigantii IT din SUA au 464 de miliarde de dolari cash pusi deoparte, pe care Trump nu reuseste sa-i taxeze

Gigantii IT din SUA au 464 de miliarde de dolari cash pusi deoparte, pe care Trump nu reuseste sa-i taxeze


Gigantii IT din SUA au ajuns sa stea, la propriu, pe un munte de bani, majoritatea sumelor cash detinute de aceste companii fiind plasate departe de mana fiscului american.

Numai Apple, Google si Microsoft au ajuns sa aiba o rezerva de lichiditati de 464 de miliarde de dolari, dupa cum arata un raport agentia Moody's, citata de CNN Money.

Apple detine prima pozitie in acest clasament, cu peste 246 de miliarde de dolari plasati deoparte, top 5 fiind completat de Microsoft (131 miliarde), Alphbet-Google (88 de miliarde, Cisco (71 de miliarde) si Oracle (58 de miliarde de dolari).

In total, companiile IT americane intrate in vizorul analistilor Moody's au pus deoparte 1.840 miliarde dolari, aproxiomativ 70% din suma (1.300 miliarde USD) fiind pastrata in conturi din afara tarii.

Analiza Moody's considera aceasta situatie ca un efect al politicii de taxare a corporatiilor in SUA, iar parerea analistilor este impartasita si de Steve Mnuchin, secretarul Trezoreriei americane.

"De ce si-ar aduce banii in tara si sa inceapa sa plateasca taxe?", a pus acesta punctul pe "i". Rezervele de lichiditati nu sunt folosite insa asa cum ar trebui, investitiile facute de toate companiile americane in cursul anului trecut fiind in scadere cu 18 procente fata de anul precedent, arata analiza Moody's.

Propunerea de amnistie fiscala, lansata de actuala administratie de la Washington, are si sustinatori si critici, ultimii temandu-se in special ca banii nu vor fi folositi pentru investitii si crearea de noi locuri de munca, ci pentru acordarea de dividende.

Varianta trecerii unei legi de amnistie fiscala prin congres pare astfel tot mai firava, dupa cum arata unii analisti. "Esecul reformei din sanatate arata un nivel ridicat de disperare. Politica de la Washington devine tot mai incrancenata pe un subiect care starneste deja controverse", constata Chris Krueger, analist la Cowen Washington Research Group.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 5082 ori