Cum ii alunga Romania peste Dunare pe investitorii straini

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 13:59
2219 citiri
Cum ii alunga Romania peste Dunare pe investitorii straini

Romania impoziteaza diferit companiile straine fata de cele romanesti, "scapare" sesizata de Comisia Europeana. Ce regim "special" aplica Romania investitorilor straini?

Practic, strainii plateau taxe pentru fiecare sediu ca pentru o companie separata, in timp ce romanii platesc impozite la nivel de companie, indiferent de numarul de sedii.

Romania are la dispozitie doua luni sa schimbe legislatia, iar daca lucrurile nu se schimba dupa acesta data, legislatia romanesca intra in discutie la Curtea de Justitie a UE.

Avocatii contactati de Business24 au precizat care sunt consecintele aplicarii acestui sistem de impozitare pentru companiile straine.

"Practic, o societate straina care face un sediu permanent in Romania plateste impozit pe profit. Daca firma are trei santiere, conform gandirii de la minister, are trei sedii permanente si plateste impozit pe profit pentru fiecare dintre ele.

Daca pe un sediu permanent face profit si pe altul pierdere nu se pot compensa. Pe cand o companie romaneasca cu trei sedii poate sa isi compenseze pierderea si sa plateasca impozit pe profit per total mai mic", a declarat Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate, pentru Business24.

Avocatul a adaugat ca Romania nu poate spune ca este o "scapare sau o neatentie" pentru ca aceasta tema a fost de multe ori adusa in atentia autoritatilor.

"Este o gandire eronata pentru ca nu este vorba de o eroare de tehnica legislativa, subiectul fiind discutat de mult timp. Nu cred ca era nevoie sa se ajunga la infringement ca sa se corecteze aceasta greseala. Probabil daca se ajungea in instanta cu litigiul, Fiscul pierdea.

Nu exista un rationament in spate decat incapatanarea unor reprezentanti din minister care insista in a pastra o abordare pe care ei au avut-o initial", a explicat Biris.

Dutescu: Impozitarea companiilor straine, reglementare excesiva de frica evaziunii fiscale

De cealalta parte, avocatul Cristian Dutescu, partener Dutescu&Partners, crede ca aceasta impozitare este rezultatul unei reglementari excesive pentru a elimina evaziunea fiscala.

"Autoritatile au recurs la acest mod de impozitare de frica evaziunii fiscale. Voiau sa nu le scape societati comerciale subsidiare ale societatilor straine. Nu este vorba de discriminare ci de o reglementare excesiva", a declarat Dutescu pentru Business24.

Ce alte "surprize" le mai rezerva legislatia romanesca strainilor

Pe lista problemelor cu care trebuie sa lupte un strain sa reziste pe piata din Romania se numara: schimbarile legislative frecvente sau problemele procedurale.

"Noi am reprezentat fonduri de investitii straine si am intampinat greutati birocratice. Doream sa platim impozitul pentru acesti clienti. S-a amanat foarte mult momentul la care s-a emis un act din care sa rezulte cuatumul creantei bugetare. Impedimentele intervin din punct de vedere al aparatului birocratic, al faptului ca unii functionari nu cunosc dispozitiile legale aplicabile sau le aplica intr-un mod greoi.

Se lungeste foarte mult perioada pana la care se stabileste creanta bugetara, nu se comunica actul respectiv. Contribuabilul, rezident sau nerezident sa isi cunoasca cuantumul creantei. Sunt probleme de aplicare, procedurale. Aici putem spune ca sunt impedimente destul de serioase. Cea de-a doua categorie de probleme este legata de schimbarile legislative foarte dese. Codul fiscal se schimba aproape in fiecare saptamana", a adaugat Cristian Dutescu.

Romania mai are de invatat de la Bulgaria in ceea ce priveste modul de organizare eficienta a administratiilor fiscale, este de parere consultantul fiscal Gabriel Sincu, partener Mazars.

"Pentru ca nu trebuie sa reinventam roata, nu avem decat sa copiem modelul vecinilor nostri bulgari, care au pus in practica un astfel de sistem ale carui performante par ireale comparativ cu tara noastra

Spre exemplu, in Bulgaria un contribuabil are de facut un numar mediu de 17 plati pe an pentru indeplinirea obligatiilor fiscale. In Romania are de facut 113.De aici nu putem trage decat o concluzie: viata e mai plictisitoare la sud de Dunare", a declarat Gabriel Sincu pentru Business24.

#taxe straini Romania, #infringement Romania taxe, #taxe companii straine Romania , #Impozit profit