Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Corporatiile, lovite unde le doare mai tare: Paradisurile fiscale din Europa au zilele numarate

Corporatiile, lovite unde le doare mai tare: Paradisurile fiscale din Europa au zilele numarate


Sistemul prin care companiile multinationale reuseau sa-si salveze o mare parte din profit prin negocierea impozitele cu guvernele unor tari din UE are zilele numarate.

Noul pachet legislativ dedicat taxarii corporatiilor pe teritoriul european a fost in sfarsit prezentat, iar membrii Comisiei Europene spera sa obtina un acord politic pana la sfarsitul lunii iunie, relateaza Bloomberg.

Pierderi de 70 de miliarde

"Zilele sunt numarate pentru companiile care au recurs la metode agresive de reducere a impozitelor pe care le-au de platit", a anuntat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici.

Baza comuna de impozitare pe profit consolidat (CCCTB), asa cum mai este cunoscuta reforma initiata de Moscovici, ar urma sa reduca nivelul pierderilor la bugetele statelor membre UE prin limitarea procesului de evitare a taxelor practicat de marile corporatii.

Pierderile estimate de Comisia Europeana s-ar ridica la aproximativ 70 de miliarde de euro anual, companiile multinationale obisnuind sa negocieze cu guvernele unor state membre un nivel minim de impozitare in schimbul transferului profiturilor din alte piete in sucursala deschisa in respectiva tara.

Ca rezultat al acestor transferuri si al evitarii impozitarii, companiile locale sunt nevoite sa suporte o impozitare cu 30% mai mare pentru a acoperi necesarul la bugetele nationale.

Standarde minime

Initiativa lui Moscovici presupune un sistem in care companiile ar fi obligate sa faca publice taxele platite in fiecare tara si ar stabili standard minime pentru fiecare stat membru la proiectarea normelor fiscale.

Luxemburg, Marea Britanie, Irlanda, Belgia si Olanda figureaza in randul statelor care practica stilul negocierilor cu diverse corporatii pentru stabilirea unui plafon cat mai redus de impozitare a profitului.

Paradisurile fiscale ale Europei au ajutat marile companii sa cladeasca adevarate tezaure din evitarea taxelor. Conform ziarului The Guardian, Google a reusit sa adune o rezerva offshore de lichiditati de 43 de miliarde de dolari, 4 miliarde fiind adaugati doar in ultimul an.

Compania este acuzata de guvernul francez de evitarea platii unor impozite in valoare de 500 de milioane de euro.

Guvernul Marii Britanii a acordat gigantului IT american o sansa de a plimba profitul din tara, in valoare de 4,6 miliarde de lire sterline, catre o subsidiara din Irlanda, impozitul platit de companie in Regatul Unit fiind de 21 de milioane de lire, la care s-au adaugat ulterior taxe restante de 130 de milioane.

Apple a folosit Irlanda pe post de paradis in care sa-si doseasca profiturile, in urma unei intelegeri incheiate intre companie si guvernul de la Dublin.

In acest moment, rezerva de lichiditati a companiei condusa de Tim Cook a atins nivelul de 200 de miliarde de dolari, majoritatea provenind din scutirile de impozit aplicate de guvernul irlandez.

Pachetul CCCTB are nevoie de votul unanim al celor 28 de state membre pentru a intra in vigoare si nu necesita apropara Parlamentului European.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 6295 ori