Corporatiile americane au 1.400 de miliarde de dolari in paradisuri fiscale

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 13:21
3213 citiri
Corporatiile americane au 1.400 de miliarde de dolari in paradisuri fiscale
Foto: Obmi

Organizatia umanitara Oxfam sustine ca 50 din cele mai mari corporatii americane au reusit sa ascunda 1.400 de miliarde de dolari in diverse paradisuri fiscale din lumea intreaga.

Printre campionii evitarii de taxe se numara Apple (181 miliarde), General Electric (119 miliarde) si Microsoft (108 miliarde), arata raportul Oxfam, citat de ziarul britanic The Guardian.

Ce este si mai suparator pentru platitorii de taxe din Statele Unite este ca firmele de top care isi ascund profitul in paradisuri fiscale au beneficiat si de subventii si relaxari fiscale acordate de guvernul federal.

Analistii Oxfam care au realizat raportul sustin ca marile corporatii americane au abuzat sistematic de legislatia fiscala internationala.

Suma pitita in conturile offshore de catre marile companii americane depaseste PIB-ul unor tari precum Rusia, Coreea de Sud sau Spania. Pe de alta parte, valoarea impozitelor platite de corporatiile incluse in raport intre 2008-2014 se ridica la numai 1.000 de miliarde de dolari.

Tot in aceeasi perioada, cele 50 de companii din "lista rusinii" au beneficiat de imprumuturi de stat, scutiri de impozite si programe bailout care, cumulate, ating 11.200 de miliarde de dolari.

In primele 10 companii care au apelat la acest sistem de evitare a platii impozitelor apar si Pfizer, corporatia mama a Google - Alphabet si Exxon Mobil.

Efectul reducerii nivelului de impozitare de la 35%, cat este in Statele Unite, pana la o medie de 26,5% a adus in conturile corporatiilor o suma suplimentara de 4.000 de miliarde de dolari in intervalul 2008-2014.

O mare parte din aceasta a fost cheltuita pentru angajarea unei adevarate armate de lobby-isti care a reusit sa obtina cat mai multe imprumuturi garantate de stat, facilitati fiscale si subventii pentru companii.

Banii produc bani

"Pentru fiecare dolar cheltuit cu operatiunile de lobby, aceste companii au beneficiat de 130 de dolari in scutiri de taxe si alti 4.000 de dolari obtinuti sub forma de credite guvernamentale, credite garantate sau fonduri din programele bailout", se mentioneaza in raportul Oxfam.

Calculele economistilor care s-au concentrat pe activitatea corporatiilor din perioada 2008-2014 arata ca suma investita in operatiunile de lobby a fost de 2,6 miliarde de dolari.

Robbie Silverman, consultant fiscal in cadrul organizatiei umanitare, atrage atentia ca abuzurile savarsite de corporatii cresc si mai mult gradul de inegalitate sociala, atat in SUA, cat si la nivel global.

"Nu putem tolera o situatie in care cei bogati si puternici nu isi platesc partea lor de impozit, lasandu-ne pe noi sa acoperim deficitul. Guvernele din toata lumea trebuie sa se intalneasca acum pentru a pune capat epocii paradisurilor fiscal", sustine acesta.

Calculele Oxfam arata ca evitarea taxelor in SUA are ca efect pierderi anuale de 111 miliarde de dolari.

Destinatia Bermude

Teritorii precum arhipelagul Bermudelor, aflat in posesia Marii Britanii, sunt printre destinatiile favorite ale corporatiilor plecate in cautare de paradisuri fiscale.

Conform Oxfam, in 2012, corporatiile americane detinueau 80 de miliarde de dolari in conturile bancilor de acolo, mai mult decat intreg profitul raportat in Japonia, China, Germania si Franta, patru dintre cele mai mari piete din lume.

Un sistem de raportare interstatal al veniturilor declarate de corporatii in diverse state a fost recomandat de OCDE ca mod de a descuraja ascunderea profitului in diverse paradisuri fiscale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#profit corporatii SUA, #paradisuri fiscale, #fonduri secrete paradisuri fiscale, #raport Oxfam, #facilitati corporatii , #Impozit profit