Cine se afla in vizorul lui Ungureanu dupa demiterea sefului ANAF

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 12:40
4470 citiri
Cine se afla in vizorul lui Ungureanu dupa demiterea sefului ANAF
Ce institutii sunt implicate in combaterea evaziunii fiscale

Demiterea recenta a lui Blejnar de catre premierul Mihai Razvan Ungureanu este prima dintr-o lunga serie de decapitari ce va avea loc in institutiile implicate in lupta impotriva evaziunii fiscale. Cine urmeaza?

Garda Financiara din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala(ANAF) este cea mai importanta institutie implicata in combaterea evaziunii fiscale, insa nu este singura.

Sorin Blejnar, seful ANAF, a fost demis deoarece nu si-a atins tinta de 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB), adica doua miliarde de euro, in ceea ce priveste veniturile aduse de ANAF la buget din combaterea evaziunii fiscale, in decursul a doua luni. Insa si restul institutiilor ce raspund pentru evaziunea fiscala vor fi trase la raspundere in acest esec.

"Acea solicitare a premierului era de fapt un mesaj transmis catre toate institutiile de stat care lupta impotriva evaziunii fiscale in care vroia sa le transmita ca acesta este cel mai grav flagel care afecteaza Romania", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu pentru Business24.

"Decizia luata de Ungureanu nu cred ca este doar demiterea lui Blejnar. Vor urma multe decapitari in toate institutiile care lupta importriva evaziunii fiscale. Vom asista la un val intreg de masuri", a mai spus consultantul.

Cine urmeaza

Una dintre cele mai importante institutii implicate in combaterea evaziunii fiscale este Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB). In mod firesc, in ultima perioada ar fi trebuit ca ANAF si ONPCSB sa stabileasca un protocol de colaborare care sa aiba ca scop atingerea tintei data de Ungureanu, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Institutia este condusa de Adrian Cucu, care a preluat sefia in vara anului 2010 de la Andriana Popa. Cucu a mai avut acelasi post in perioada 1999 - 2000. Intre anii 1982 si 1990, acesta a lucrat ca sef al Serviciului Aprovizionare in cadrul Institutului de Metale Neferoase si Rare, dupa care a urmat o cariera de 15 ani la Garda Financiara, unde a ajuns comisar general.

Cea mai mare pata neagra din CV-ul lui Cucu este implicarea sa in dosarul "matusii Tamara" al lui Adrian Nastase, motiv pentru care a si fost demis de la conducerea Oficiului in anul 2000.

La mijlocul lunii trecute, cu ocazia prezentarii Raportului de activitate pe anul trecut al institutiei, premierul Ungureanu i-a cerut ONPCSB cresterea gradului de implicare in combaterea criminalitatii organizate pentru a contribui la majorarea veniturilor bugetare.

O alta institutie implicata in combaterea evaziunii fiscale este Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), la sefia careia se afla Codrut Olaru. Acesta a preluat conducerea institutiei la inceputul anului 2007, dupa doi ani in care fusese procuror sef al Serviciului Teritorial Bacau din cadrul DIICOT.

In vizorul lui Ungureanu se poate afla si conducerea Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate, la sefia careia se afla in prezent Catalin Dragota.

#evaziune fiscala, #blejnar anaf, #sef anaf, #conducere diicot, #spalare bani, #crima romania , #Impozit profit