BVB: Finantele, dispuse sa renunte la impozitul pe tranzactie

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 13:30
1660 citiri
BVB: Finantele, dispuse sa renunte la impozitul pe tranzactie

Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori, Lucian Anghel, afirma ca exista disponibilitate din partea Ministerului Finantelor pentru a renunta la propunerea de impozitare pe fiecare tranzactie in castig, initiativa criticata de catre jucatorii din piata de capital.

"Am avut o intalnire in urma careia am retinut ca exista disponibilitate din partea lor (Ministerul Finantelor Publice) sa modifice propunerile. Sa ramana prevederile de eliminare a declaratiilor trimestriale, iar pasul major este sa se plateasca impozitul anual pe net, nu sa se retina la sursa, pe tranzactie.

Bursa de Valori Bucuresti a solicitat aceasta intalnire pentru a discuta pe tema modificarilor Codului Fiscal. Este necesara o deschidere mai mare si de sprijin pentru investitorii de retail, mai ales in contextul ofertelor de vanzare pe care statul le va derula la companii precum Romgaz si Hidroelectrica", a declarat Anghel.

El s-a intalnit miercuri cu secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea si cu presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) Florin Pogonaru pentru a discuta propunerile de modificare a Codului Fiscal care vizeaza piata de capital.

Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, investitorii vor fi scutiti de la depunerea declaratiilor fiscale trimestriale si de la plata trimestriala a impozitului pe profit, insa va fi introdusa retinerea unui impozit anticipat de 16% pe fiecare tranzactie in profit.

Intermediarii vor determina si castigul sau pierderile inregistrate de client intr-un an. Totodata, brokerii si administratorii de fonduri vor fi obligati sa isi informeze in scris clientii cu privire la profitul sau pierderea inregistrata, precum si impozitul calculat si retinut ca plata anticipata, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul care s-a incheiat.

Proiectul de modificare a Codului fiscal este in dezbatere publica.

Conform sistemului actual de colectare a impozitului, fiecare investitor pe piata de capital este obligat sa calculeze, sa declare trimestrial castigul acumulat si sa plateasca, tot trimestrial, impozitul aferent. O alta declaratie este depusa pentru intregul an, in baza acesteia urmand sa se realizeze regularizarea.

#Ministerul Finantelor impozit tranzactie, #BVB impozit tranzactie, #impozit tranzactii , #Impozit profit