Belgia, somata sa recupereze 700 mil. euro, dupa ce a iertat marile corporatii de taxe

Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 16:00
2841 citiri
Belgia, somata sa recupereze 700 mil. euro, dupa ce a iertat marile corporatii de taxe
Foto: Flickr/Friends of Europe

Comisia Europeana a cerut guvernului Belgiei sa recupereze 700 de milioane euro acordata sub forma de stimulente fiscale pentru 35 de companii multinationale.

Pana in prezent, aceasta este cea mai dura lovitura data multinationalelor care recurg la negocierea taxelor cu statele europene. Reprezentantii CE au apreciat ca sistemul de impozitare pe "profit in exces" din Belgia este discriminatoriu, nefiind aplicat si in cazul firmelor mici, relateaza CNBC.

Oficialii europeni au refuzat sa faca publice numele companiilor implicate in noul scandal fiscal, dar tema evitarii impozitelor de catre multinationale a ajuns una ingrijoratoare pentru Bruxelles, in contextul in care tot mai multe state europene negociaza in scadere taxele pe care aceste firme ar trebui sa le plateasca.

In octombrie 2015, Comisia a decis ca autoritatile din Olanda si Luxemburg sa recupereze sume cuprinse intre 20 si 30 de milioane de la companiile Starbucks si Fiat Chrysler, dupa ce acestea au recurs la negocierea impozitelor.

Alte investigatii in curs vizeaza nivelul taxelor platit de Amazon si Apple in Luxembrurg, respectiv Irlanda.

Comisarul European pentru concurenta, Margrethe Vestager, a anuntat ca verficarile privind sistemele de impozitare a multinationalelor vor fi extinse la nivelul intregii Uniuni Europene.

M.J.

#recuperare impozite multinationale, #scandal fiscal UE, #evitarea impozitarii , #Impozit profit