Tabara: Din 2013, s-ar putea aplica un impozit forfetar in functie de venitul agricol

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 13:30
3138 citiri
Tabara: Din 2013, s-ar putea aplica un impozit forfetar in functie de venitul agricol
Valeriu Tabara

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca este posibil ca incepand din 2013 sa fie introdus impozitul forfetar in functie de venitul agricol, acest lucru urmand a fi discutat la inceputul anului viitor.

"Celelalte sectoare imputa agriculturii ca primeste mai multi bani si participa mai putin la buget. Aceasta afirmatie este nedreapta, deoarece cea mai mare parte din TVA vine din produsele agroalimentare. Este o contributie indirecta. Deci, pastram un TVA mare la produsele agroalimentare si la produsele agricole care au o contributie insemnata la buget. Cred ca, dupa combustibili, agricultura este al doilea contribuabil la buget", a spus Tabara, pentru NewsIn.

Potrivit acestuia, "ca impozit direct trebuie sa fie un sistem de fiscalizare specific pentru agricultura, avand in vedere si specificitatea agriculturii. Ma refer la intervalele mari de timp in circuitul agricol. Pe de alta parte, cred ca se poate merge pe un impozit forfetar care sa fie pus in functie de venitul agricol.

Este greu, si m-am opus la vremea respectiva la ceea ce se vehicula de la Ministerul Finantelor, legat de impozitarea venitului net pentru micii fermieri. In primul rand, nu se poate calcula un astfel de venit. In al doilea rand, nu sunt ei (micii fermieri n.r.) cei care fac evaziunea fiscala mare pe produsele agricole".

Ministrul Agriculturii a subliniat ca marea evaziune fiscala in agricultura este facuta de "cei care importa si duc in circuitul negru" poduse care intra apoi pe piata si sunt vandute, fie in pietele agroalimentare, fie in marile supermarketuri.

Acesta a declarat ca acolo va trebui sa se actioneze mai mult, astfel incat partea respectiva "de circulatie neagra a produselor agricole" si economia sau piata neagra sa fie limitata, asa cum s-a intamplat si in cazul cerealelor si plantelor tehnice cu taxarea inversa.

Tabara a mentionat ca impozitul forfetar va fi luat in discutie la inceputul anului viitor si ca este posibil ca acesta sa fie aplicat din 2013.

"Impozitul forfetar a ramas sa fie discutat si probabil ca la inceputul anului viitor vom discuta aceasta problema. Nu este foarte simplu de calculat acest impozit pentru zonele fermierilor, dar este tot atat de cert faptul ca marii fermieri, cei care investesc si care platesc contributii importante la bugetul de stat, sunt nedreptatiti din punct de vedere a ceea ce inseamna contributia celor mici, dar foarte multi, care se gasesc in piata.

Va trebui sa gasim o solutie, astfel incat sa cream un element de egalitate sub aspectul fiscalitatii. Daca va intra in vigoare o astfel de lege, nu se poate aplica intr-o luna sau doua. Trebuie sa treaca cel putin sase luni. Este posibil ca un astfel de sistem sa poata incepe de la anul. Este important ca acum sa poti pune procedurile la punct, sa fie functionale, ca apoi sa il poti demara de la inceputul unui an. Oricum, 2012 nu este pregatit inca pentru asa ceva. Este posibil ca din 2013 sa fie aplicat", a spus Tabara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozit forfetar, #taxe impozite, #impozit agricultura, #valeriu tabara , #Impozit forfetar