Pogea: Prea multa zarva privind impozitul minim obligatoriu

Vineri, 15 Mai 2009, ora 15:04
3720 citiri
Pogea: Prea multa zarva privind impozitul minim obligatoriu

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, vineri, la Suceava, ca se face prea multa zarva in privinta impozitului minim obligatoriu si a aratat ca numarul firmelor care s-au infiintat in primele patru luni este de doua ori mai mare fata de numarul celor radiate, relateaza Mediafax

"S-a facut o eroare pentru ca nu s-a prezentat viata firmelor din Romania. Intr-un mediu concurential sunt firme care se nasc si firme care mor", a declarat Pogea.

El a aratat ca in anii 2007-2008, considerati ani de boom economic, au fost, in medie, peste 55.000 de firme care s-au radiat din Registrul Comertului, in timp ce numarul firmelor care s-au infiintat a depasit 136.000.

"In 2009, numarul firmelor care s-au inregistrat pe primele patru luni este dublu fata de numarul firmelor care s-au radiat", a spus Pogea, care a aratat ca acest indicator este important intotdeauna intr-o economie de piata.

El a recunoscut ca situatia de criza economica a influentat insolventa unor firme, dar ca nu se poate spune ca numarul firmelor aflate in insolventa este mai mare in primele patru luni ale acestui an.

In ceea ce priveste eliminarea impozitului minim obligatoriu, Pogea a spus ca acesta a fost introdus pentru a imbunatati colectarea obligatiilor fiscale.

"Noi suntem un guvern serios si avem in vedere o corectie a firmelor care nu plateau deloc ani de zile si nu vrem decat sa imbunatatim aceasta colectare. Este o reparatie, un tratament egal fata de firmele care sunt contribuabili onesti si au o conformare voluntara", a spus Pogea.

El considera ca in ceea ce priveste introducerea acestui impozit este prea multa zarva.

"Este prea multa zarva. Adevaratii oameni de afaceri din randul carora provin nu vin la televizor si spun ca-si inchid firma pentru acest impozit minim", a spus ministrul Finantelor.

El a mai aratat ca Romania este pe ultimul loc in ceea ce priveste veniturile publice ca urmare a taxarii in Europa, fiind de 32,8 la suta din PIB, in conditiile in care media statelor membre din zona euro este de 45 la suta, iar Bulgaria are valoarea taxarii de 40 la suta.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#Pogea, #masuri, #Guvern, #adoptare euro, #economie, #impozit forfetar , #Impozit forfetar