Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nita: Impozitul forfetar eficient, dar de anul viitor

Nita: Impozitul forfetar eficient, dar de anul viitor

Impozitul forfetar este o masura eficienta de scoatere a economiei gri la suprafata, insa acesta ar trebui aplicat de anul viitor, a declarat miercuri ministrul pentru IMM-uri, Comertului si Mediului de afaceri, Constantin Nita.

"Este bine stiut ca peste 200.000 de firme din Romania nu platesc impozite. Tocmai de aceea, impozitul forfetar ar trebui aplicat, dar nu anul acesta, ci poate din 2010, pentru ca acest impozit ar putea omori respectivele IMM-uri in actualele conditii economice", a precizat Nita.

De asemenea, acesta a mai spus ca forma pe care o va lua impozitul forfetar in final este o problema de negociere in colalitie.


Totodata, reprezentantul ministerului IMM-urilor a afirmat ca impozitul forfetar nu a fost explicat cum trebuie, iar oamenii de afaceri nu au inteles modul de aplicare si avantajele lui.


Constantin Nita a declarat marti, pentru NewsIn, ca impozitarea firmelor care nu declara profit ar trebui sa se faca forfetar prin stabilirea unei sume fixe si nu trebuie sa se complice lucrurile cu grile si plafoane, cum a stabilit ultima data Ministerul Finantelor.


Ministrul pentru IMM, comert si mediu de afaceri a mentionat ca se va intalni in zilele urmatoare cu omologul sau de la Finante, Gheorghe Pogea, pentru a discuta masurile de aplicare eficienta a impozitului forfetar.


"Impozitul forfetar cu o singura suma fixa se aplica cu succes si in alte tari. Iar daca o firma nu are cum sa plateasca impozit de 600 de lei, de exemplu, inseama ca intreprizatorul acela si-a facut o societatate doar de dragul de a o avea.


In alte tari, firmele care nu inregistreaza profit mai multi ani la rand, nu sunt sustinute", a adaugat Constantin Nita. Potrivit reprezentantilor Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ministerul


Finantelor a stabilit noua grila de impozitare forfetara a firmelor, conform careia, societatile care inregistreaza o cifra de afaceri de pana la 12.000 de euro ar urma sa plateasca un impozit anual de 500 de euro.


De asemenea, noua grila prevede ca firmele care au o cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 12.000 si 50.000 de euro, vor plati impozit de 1.000 de euro. Totodata, societatile care vor incheia anul cu o cifra de afaceri curpinsa intre 50.000 si 100.000 de euro vor achita 1.500 de euro in anul respectiv.


Astfel, intreprinzatorii care inregistreaza afaceri cu valori curpinse intre 100.000 si un milion de euro vor plati un impozit de 2.000 de euro.


Cei care inregistreaza cifre de afaceri intre 1 milion si 5 milioane de euro vor plati impozit de 2.500 de euro, iar firmele care vor avea afaceri intre 5 milioane si 30 de milioane de euro vor achita 5.000 de euro anual.


De asemenea, societatile care inregistreaza o cifra de afaceri de peste 30 de milioane de euro, vor achita statului suma de 10.000 de euro. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1590 ori
Citeste mai multe despreeconomie imm societati uri