Impozitul forfetar va mari emigrarea fiscala

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 09:46
1864 citiri
Impozitul forfetar va mari emigrarea fiscala

Bulgaria si Cipru vor fi statele preferate de antreprenorii care vor sa ocoleasca presiunea fiscala din Romania. Noile masuri fiscale ale Guvernului schimba complet modul de taxare, astfel ca impozitarea in valoare absoluta va creste, sunt de parere expertii fiscali.

Reprezentantii companiilor partenere ale Nexia International, una dintre cele mai importante retele de consultanta la nivel mondial, sunt de parere ca noile masuri vor duce la o crestere a impozitarii in valoare absoluta, astfel ca firmele, in special cele medii si mari, vor alege sa-si deruleze afacerile acolo unde controlul etatizat nu este atat de agresiv. Statul roman nu va fi avantajat de aceasta relocare fiscala, iar bugetul de stat va fi vaduvit de aceste impozite", a declarat Dinu Petre, consultant juridic al casei de avocatura Cunescu, Balaciu & Asociatii.

Solutia pentru IMM: asociatiile profesionale

In privinta micilor intreprinzatori, una dintre solutii este asocierea la nivel profesional, pentru a putea accesa un consultant fiscal. Alte posibile solutii pentru ocolirea unui impozit forfetar excesiv, in cazul firmelor mici, ar fi ca acestea sa declare inactivitate, sa fuzioneze sau sa se lase preluate de firmele mai mari, explica specialistii.

Codul fiscal poate fi atacat

Legea impune ca un cod fiscal sau orice modificare fiscala sa fie anuntate cu 6 luni inainte de adoptare, iar aceste modificari trebuie facute prin lege, nu prin ordonanta de urgenta. Cei care vor dori sa conteste noile masuri fiscale au doua posibilitati de atac: Curtea Constitutionala sau contenciosul administrativ", a precizat Beatrice Onica-Jarka, partener la Cunescu, Balaciu si Asociatii.

#forfetar, # imm, # emigrare, # impozitare , #Impozit forfetar