Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele aflate in curs de suspendare sau radiere vor plati impozit forfetar

Firmele aflate in curs de suspendare sau radiere vor plati impozit forfetar

Ministerul Finantelor nu scuteste de la plata impozitului forfetar pe nimeni, nici macar pe agentii economici care au cerut deja suspendarea sau radierea. Autoritatile statului nu tin cont de data la care s-au depus cererile, ci doar de data cand suspendarea sau radierea devin efective.

Astfel, toti cei care au solicitat radierea sau suspendarea inainte de 1 mai, dar nu au primit decizia din partea judecatorului pana la intrarea in vigoare a ordonantei, sunt pasibili sa plateasca impozit minim aferent lunii mai, scrie Business Standard, care citeaza surse guvernamentale.

Aceasta varianta este sustinuta si de Cristina Farcas, judecator delegat la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

Initial, Finantele au anuntat ca vor lua in calcul data inregistrarii cererii la ONRC, iar cei care depun solicitarea dupa 1 mai vor plati impozit doar pentru perioada de timp scursa intre momentul intrarii in vigoare a ordonantei si data cand judecatorul emite decizia de susendare sau radiere.

In acest context, cu o saptamana inainte de intrarea in vigoare a impozitului, mii de agenti economici au depus la Registrul Comertului cereri prin care solicitau suspendarea sau incheierea activitatii.

In lipsa unor norme metodologice clare de aplicare a noul impozit, majoritatea persoanelor care au cerut incetarea activitatii in ultima saptamana sunt "eligibile" pentru plata impozitului forfetar, in conditiile in care procedurile de suspendare dureaza cel putin sapte zile, iar cele de radiere se pot intinde si pe o perioada de cateva luni.

Singurele care pot fi sigure in momentul de fata ca scapa de plata impozitului minim sunt firmele infiintate in cursul anului, acestia fiind obligati insa la plata impozitului pe profit. O firma inactiva care isi reia activitatea in acest an va fi considerata start-up si, prin urmare, nu va plati impozitul minim, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit Ordonantei, firmele vor trebui sa plateasca anual un impozit minim cuprins intre 500 si 10.000 de euro, indiferent daca raporteaza pierdere sau declara un impozit pe profit mai mic decat nivelul din grila corespunzator cifrei de afaceri.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2925 ori