Data de aplicare a impozitului forfetar, inca neclara

Luni, 29 Iulie 2013, ora 14:23
2444 citiri
Data de aplicare a impozitului forfetar, inca neclara
Sursa foto: Realitatea.net

Impozitul forfetar ar putea fi aplicat de la 1 octombrie 2013 sau de la 1 ianuarie 2014, decizia privind data urmand sa fie luata de comun acord de ministrul Finantelor Publice si de ministrul delegat pentru IMM-uri, a declarat, luni, Cosmin Trif, consilierul ministrului delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini.

"Termenul de aplicare a impozitului forfetar inca nu este stabilit: ori 1 octombrie 2013, ori 1 ianuarie 2014. Va fi o decizie comuna a celor doi ministri. Sunt cele doua optiuni: trimestrul IV sau de la inceputul anului viitor. Este o decizie care va apartine celor doi ministri", a spus acesta, la "Forumul pentru diseminarea schemelor de finantare noi pentru IMM-uri".

Stadiul proiectului

In ceea ce priveste stadiul in care se afla acest proiect, Trif a precizat ca acesta a fost inaintat Ministerului de Finante spre analiza si s-a ajuns la o serie de coeficienti de plata, dar ca nu au fost definitivati.

"Dupa ce noi am inaintat proiectul catre MFP, spre analiza, au fost niste intalniri comune ale departamentului nostru cu reprezentantii MFP si ai federatiilor patronale din domeniu. Am ajuns la niste calcule si coeficienti de plata, doar ca nu sunt definitivati si nu sunt in transparenta decizionala, momentan. Se lucreaza inca la ei si nu as putea da date mai multe. In momentul in care se va putea, vor fi pusi in dezbatere publica", a explicat consilierul.

Potrivit acestuia, impozitul forfetar ce s-ar putea aplica domeniilor turismului, alimentatiei publice, cafenelelor, barurilor, dar si in cel al intretinerii si repararii autovehiculelor, va elimina impozitul pe profit de 16% si impozitul pe venitul microintreprinderilor, de 3%.

El a mai spus ca, la nivelul Departamentului, se afla in curs de elaborare un studiu de impact cu privire la aplicarea acestui impozit.

"In cadrul Departamentului, la initiativa si propunerile primite de la mediul de afaceri, am initiat un studiu de impact cu privire la impozitul forfetar care se asigura pentru domeniul turismului, al alimentatiei publice, al cafenelelor si barurilor si in intretinerea si repararea autovehiculelor.

Este un studiu elaborat impreuna cu reprezentantii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), ai Academiei de Studii Economice si cu asociatiile si patronatele din domeniu. Acest impozit, daca va fi instituit, va elimina impozitul de 16% pe profit si impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor. Studiul se afla la Ministerul Finantelor Publice si vom vedea de cand va fi implementat", a subliniat acesta.

#data aplicare impozit forfetar, #decizie forfetar Grapini, #decizie forfetar Chitoiu, #proiect aplicare impozit forfetar , #Impozit forfetar